Volgens D66 heeft raadslid Dehlia Timman ervoor gezorgd dat ieder kind wanneer nodig vervoer van- en naar school krijgt. Bijvoorbeeld voor kinderen die verstandelijk of lichamelijk gehandicapt zijn en niet zelfstandig naar school kunnen. Voorheen kregen alleen ouders die verder dan vijf kilometer van de school wonen een vergoeding voor het vervoer van- en naar de school. D66 meldt dat het kilometercriterium van tafel is.
Het idee achter de vijf kilometer zone was dat wanneer een school dichtbij huis is, de ouders met het kind mee naar school kunnen lopen of fietsen. Timman: “Maar niet ieder kind is hetzelfde, en het kan zeker bij kinderen met een handicap of een gedragsstoornis enorm verschillen of ze wel of niet kunnen fietsen of lopen naar school. Leerlingenvervoer moet daarom aansluiten bij de situatie van het kind en het gezin. Ook als ze op bijvoorbeeld twee kilometer van een school wonen, kan vervoer nodig zijn. Dat hebben we nu gelukkig geregeld.”
Voortaan gaan experts op school per kind kijken hoe veilig het is om zelfstandig te reizen. Timman is blij dat dit geregeld is: “D66 vindt dat wat een kind nodig heeft om veilig op school te komen, centraal moet staan bij de vraag of je wel of geen vergoeding krijgt voor de vervoerskosten. Het aantal kilometers dat iemand van een school woont, is gelukkig niet meer doorslaggevend.” Er wordt daarnaast gekeken of de busjes die kinderen halen en brengen ook kunnen aansluiten op naschools vervoer voor bijvoorbeeld sportverenigingen, waarbij mogelijk ouders hier een deel aan bijbetalen.
Veel scholen voor speciaal onderwijs hebben expertise op het gebied van bepaalde gedragsproblemen of stoornissen. Het kan daardoor voorkomen dat een kind beter gedijd op een school ver van huis, in plaats van die ene school voor speciaal onderwijs in de buurt. Timman: “Een kind moet naar die speciale school kunnen die het beste bij hem of haar past. Gelukkig wordt dit voortaan in het advies van experts meegenomen en is het kilometercriterium voor de vergoeding van tafel."
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids