Met de invoering van de Participatiewet hebben gemeenten er een nieuwe doelgroep bij gekregen. Het gaat om jongeren met arbeidsmogelijkheden die niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid deze jongeren te begeleiden naar werk. De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt dat samenwerking tussen gemeenten en scholen is nodig voor een goede overgang van scholen naar gemeenten en continuïteit van de begeleiding aan de jongeren. Dat meldt Inspectie SZW.
Vóór 1 januari 2015 konden de jongeren nog een beroep doen op de Wajong. Als deze mensen aan het werk komen, tellen deze banen mee als ‘extra banen’ in het kader van de banenafspraak. Deze jongeren hebben vaak specifieke begeleiding nodig en werk betekent voor hen vaak een aangepaste baan.
De Inspectie heeft onderzocht hoe gemeenten de begeleiding van de nieuwe doelgroep hebben opgepakt en hoe zij deze doelgroep voordragen aan UWV voor de indicering banenafspraak. De nadruk in het onderzoek 'De weg naar extra banen' lag op jongeren die het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs verlaten en daarna voor ondersteuning zijn aangewezen op gemeenten. De Inspectie heeft ook gekeken naar de samenwerking die gemeenten hebben met deze scholen. De gemeenten hebben deze samenwerking overgenomen van UWV.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids