Op 1 februari 2017 gaat de eerste Nederlandse GebarenChallenge van start. Deelnemers gaan de uitdaging aan om in twaalf maanden tijd ruim 500 gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal te leren. Het doel van de challenge is om de taalkloof tussen doven, slechthorenden en goedhorenden te verkleinen. Dat meldt 100% Slechthorend.
Onlangs bleek uit onderzoek van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Amsterdam dat Nederlanders onvoldoende kennis hebben van doofheid en gebarentaal. Door de komst van het cochleair implantaat (CI), waarmee doven en slechthorenden voor een deel geluiden kunnen horen, dreigt de kennis van gebarentaal ook bij die groep minder te worden omdat ze meer gaan praten en minder gebaren maken.
De GebarenChallenge is een initiatief van Bianca van der Horst, zelf slechthorend en oprichter van 100% Slechthorend, een platform voor meer kennis en knowhow over slim omgaan met gehoorverlies. “Deze challenge biedt een laagdrempelige en betaalbare kennismaking voor diegenen die altijd al gebarentaal hebben willen leren, maar niet weten hoe ze het aan moeten pakken”, zegt Van der Horst.
Nederland telt 1,5 miljoen slechthorenden, van wie er 45.000 helemaal doof zijn. Hoeveel mensen precies gebarentaal beheersen is niet bekend. Schattingen gaan uit van zo'n 16.000. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer om de Nederlandse Gebarentaal als officiële taal te erkennen. “Voor veel doven voor wie de NGT de moedertaal is, is dit een geweldige mijlpaal", aldus Van der Horst. Zij merkt dat de gebrekkige kennis van gebarentaal tot veel communicatieproblemen leidt. Slechthorenden kunnen namen, woorden of zinnen vaak verkeerd verstaan.
Duizenden dove volwassenen en kinderen zijn vaak afhankelijk van een gebarentolk. Goedhorenden weten vaak niet hoe ze met een doof persoon moeten communiceren. Meer kennis van de gebarentaal leidt tot meer direct contact, minder misverstanden en betere communicatie.
Deelnemers aan de GebarenChallenge ontvangen na hun inschrijving elke week een filmpje met ruim tien nieuwe gebaren en korte zinnetjes in hun mailbox. Dit zijn praktische gebaren, zoals gebaren rond koken, werken, reizen en vrijetijdsbesteding. Daarnaast komen gebaren aan bod die inhaken op actuele thema's, zoals de seizoenen, feestdagen en Tweede Kamerverkiezingen. En natuurlijk simpele zinnetjes zoals: 'Hoe gaat het met jou?', 'Wat wil je drinken?' en 'Vind je het leuk om met mij naar de bioscoop te gaan?'. Tijdens de challenge worden ook inspirerende webinars aangeboden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
Ik wil graag deelnemen aan de Gebarenchallenge. Ik had niet begrepen dat je je hiervoor moest inschrijven. Ik heb op de website van de Helderse Courant les 1 gevolgd. Met vriendelijke groet, Hendri
kunnen mijn zoon en ik nog meedoen met de gebaren challenge?