Normal_leerlingenvervoer_gehandicapte_leerlingen_speciaal_en_bijzonder_onderwijs

Een gezin met een meervoudig gehandicapte dochter komt niet in aanmerking voor speciaal leerlingenvervoer, omdat ze volgens de gemeente vierhonderd meter te dicht bij de school van het meisje wonen. De grens voor speciaal leerlingenvervoer is zes kilometer, maar het gezin woont 5,6 kilometer bij de school vandaan. Daarom wil gemeente dat het zesjarige meisje met het openbaar vervoer naar school gaat. Haar ouders zien dat echter niet zitten. Het gezin spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Zevenaar om alsnog aanspraak te maken op het speciaal leerlingenvervoer. Dat meldt RTL Nieuws.

Esmee en Fred Sluik, de ouders van de zesjarige Kyanka, zorgen er op dit moment zelf voor dat het meisje op school komt. Maar dit gaat niet zonder problemen. Een auto hebben ze niet, dus fietst vader Fred dagelijks met zijn dochter heen en weer. Hierdoor is hij afgelopen januari zijn baan kwijtgeraakt. De moeder is er lichamelijk niet toe in staat om deze inspanning te leveren. Ook hun dochter ondervindt problemen door de dagelijkse tocht heen en weer. “Ze raakt overprikkeld door de fietstocht en komt doodmoe op school. Dan moet haar dag nog beginnen”, aldus de ouders.
 
Ondanks meerdere bezwaren blijft de gemeente nee zeggen tegen het verzoek voor speciaal leerlingenvervoer. De gemeente moet zich aan de zes kilometergrens houden en maakt daarop geen uitzondering. Wel heeft de gemeente inmiddels een alternatief geboden: een scootmobiel. Maar ook dat is geen oplossing voor de familie.
 
Donderdag diende de rechtszaak tegen de gemeente Zevenaar. De rechter heeft al laten weten vooral te kijken naar hoe de dochter van de familie Sluik toch met het openbaar vervoer kan reizen. Daar heeft de moeder geen goed gevoel bij. “Ik ben mijn vertrouwen kwijt in de rechtsstaat.” De uitspraak van de rechtbank is over vier weken. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids