Normal_passend_speciaal_onderwijs_leerling_leerkracht_docent_les

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs vindt dat passend onderwijs beter en sneller geregeld moet worden en kondigde hiertoe vorige week acties aan. De Leidse samenwerkingsverbanden voor basisonderwijs zijn het niet eens met zijn kritiek: passend onderwijs in Leiden is een succes. Dit meldt Leidsch Dagblad.

Het Leidse samenwerkingsverband voor basisonderwijs heeft op 1,4 procent na het gehele budget voor passend onderwijs gebruikt. Directeur van het samenwerkingsverband Rich van den Berg: “We sturen zoveel mogelijk geld naar de scholen en hebben heel weinig thuiszitters. Landelijk is het aantal kinderen dat van school wordt uitgeschreven gestegen met zestig procent, maar wij schrijven nauwelijks meer kinderen uit.’’ Met de Impulsklas proberen deze scholen om kinderen op hun eigen basisschool te houden, waardoor steeds minder kinderen in het speciaal basisonderwijs belanden. Het speciaal onderwijs, een zwaardere vorm dan het speciaal basisonderwijs, kent nog wel wachtlijsten. 
 
In het voortgezet onderwijs is dezelfde tendens merkbaar: werden vorig jaar nog 374 leerlingen verwezen naar het speciaal onderwijs, dit jaar waren dit er 360. Hiermee zitten de scholen ver onder het landelijk gemiddelde. Van Den Berg verwacht dat dit nog verder gaat dalen. “Dit is pas het derde jaar dat we met passend onderwijs bezig zijn.’’
 
Met het extra geld van het samenwerkingsverband gaan scholen voor voorgezet onderwijs in Leiden en omgeving beginnen met een trajectklas voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben, geheel in het kader van passend onderwijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids