Voor kinderen met ADHD of ASS kan digitaal lesmateriaal een uitkomst zijn. Dat blijkt uit een antwoord op de vraag of digitaal lesmateriaal invloed heeft op de sociale competenties en/of executieve functies van leerlingen met gedragsproblemen of psychische stoornissen. De kwestie kwam aan bod op de site van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO). Dat meldt het NRO.
Het positieve effect van digitaal materiaal lijkt hem vooral te zitten in de voorspelbaarheid en gestructureerdheid. Kinderen met ADHD lijken hun aandacht via de pc makkelijker bij één taak te kunnen houden en zijn minder impulsief. Bovendien worden ze minder afgeleid door andere prikkels. Ook voor kinderen met ASS lijkt dat laatste het geval. De game-elementen in het materiaal helpen de kinderen ook nog eens te motiveren. Het ziet ernaar uit dat kinderen door die structuur beter kunnen omgaan met hun beperkt ontwikkelde executieve functies. Of de executieve functies ook daadwerkelijk verbeterd worden door middel van digitaal lesmateriaal, is echter nog niet bekend.
Om daar achter te komen zijn er twee trainingsprogramma’s ontwikkeld: Cogmed en Braingame Brian. Deze trainingen blijken voor de executieve functies van kinderen met ADHD gunstig. Of dat ook geldt voor kinderen met ASS is nog niet gebleken. Ook wat digitaal lesmateriaal doet met de sociale competenties moet nog worden onderzocht.
Executieve functies spelen een rol bij het organiseren van dingen, het richten van de aandacht op één taak en dragen bij aan het onder controle houden van impulsen. Voor schoolgaande kinderen zijn deze functies essentieel. De executieve functies zijn echter bij kinderen met ADHD, autisme, ASS of andere specifieke leerstoornissen vaak minder goed ontwikkeld.
Meer informatie over het onderzoek over het effect van digitaal lesmateriaal op kinderen met gedragsproblemen of psychische stoornissen is te lezen via de website van het NRO. Daar is tevens informatie te vinden over de twee trainingsprogramma’s Cogmed en Braingame Brian.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids