Speciaal voor (zeer) moeilijklerende jongeren heeft MEE NL een e-learning opgezet om hen te leren met geld om te gaan. Dit online leerprogramma is een onderdeel van Smart met Geld, een programma van MEE dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van kwetsbare jongeren, veelal met een lichte verstandelijke beperking (lvb). Dit meldt MEE NL.
NOG
Online programma voorkomt schulden bij leerlingen speciaal onderwijs
-Deze jongeren zijn extra gevoelig voor groepsdruk en reclame, hebben geen besef van de waarde van geld en kunnen de consequenties van hun handelen vaak niet overzien. Ze lopen daardoor een groter risico om in de financiële problemen te komen. Smart met Geld is erop gericht om dat te voorkomen. Het programma bestaat onder meer uit een trainingsprogramma voor leerlingen van 15 tot 18 jaar op praktijkscholen en in het voortgezet speciaal onderwijs, waarbij ze op een praktijkgerichte wijze leren met geld om te gaan. De e-learning is hiervan een belangrijk onderdeel.
De e-learning is ook zonder de training Smart met Geld te gebruiken. De online tool is openbaar toegankelijk, zodat niet alleen de leerlingen, maar ook andere kwetsbare jongeren er profijt van hebben. De e-learning is te bereiken via smartmetgeld.nl/e-learning.
Smart met Geld bevordert de kennis en expertise op het gebied van armoede en (preventie) van schulden bij (zeer) kwetsbare jongeren en gezinnen op lokaal én landelijk niveau. Smart met Geld bestaat uit verschillende onderdelen, die samen een integrale aanpak vormen: een training voor leerlingen, een e-learning voor moeilijk lerende jongeren, een lokaal platform voor professionals en een aantal landelijke symposia waar professionals, beleidsmakers en onderzoekers kennis en ervaringen delen. Ook de ouders van de VSO- en praktijkschoolleerlingen krijgen informatie over financiële opvoeding.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids