Amsterdam heeft paal en perk gesteld aan de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage. Wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) heeft met de Amsterdamse basisschoolbesturen een maximumbedrag afgesproken van 225 euro per kind per jaar. Dit meldt Het Parool.
NOG
Amsterdam stelt maximum aan vrijwillige ouderbijdrage
-Dit schrijft Kukenheim in een brief aan de raadscommissie Jeugd en Cultuur. Reden voor het afspreken van een maximumbedrag is omdat sommige scholen een extreem veel geld vragen van de ouders. Dit zorgt voor ongelijke kansen voor kinderen met minder geld. Ook wil Amsterdam inzage voor iedereen in de bestemming van het geld.
Problemen met de vrijwillige ouderbijdrage zijn er al heel lang. Scholen maken er misbruik van door de vrijwillige ouderbijdrage verplicht te stellen. Ouders worden steeds vaker onder druk gezet om allerlei kosten te maken voor bijvoorbeeld apparatuur. Sommige scholen gaan zo ver dat ze lijstjes ophangen in de gang met ouders die niet betaald hebben. Er worden in extreme gevallen zelfs deurwaarders ingezet om de bijdrage te komen innen.
LAKS, Ouders & Onderwijs, SP, GroenLinks en PvdA hebben hierover onlangs een manifest gepubliceerd. In ‘De vrijwillige ouderbijdrage, nu echt vrijwillig’ staat onder andere dat scholen expliciet in de schoolgids en in brieven aan de ouders moeten vermelden dat de ouderbijdrage altijd vrijwillig is. Ook zijn er duidelijke regels nodig over wat wel en niet onder de vrijwillige ouderbijdrage mag vallen. Het uitgangspunt moet zijn dat de bijdrage voor extraatjes buiten het reguliere lesprogramma is. Tenslotte mogen de inkomsten vanuit de vrijwillige ouderbijdrage niet langer te herleiden zijn tot individuele ouders.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids