Voor ouders van hoogbegaafde kinderen wordt het morgen een spannende dag, want de verkiezingen voor de Tweede Kamer zullen mogelijk een andere koers gaan opleveren ten aanzien van de zogeheten Leonardoscholen. In 2007 werd de eerste Leonardoschool in Venlo gestart en sindsdien is het aantal flink gegroeid naar 80 in heel Nederland. Leonardoscholen zijn geen aparte scholen, maar wonen in bij de reguliere basis- of middelbare school en bieden een aangepast lesprogramma voor hoogbegaafde leerlingen.
Via de sociale netwerksite LinkedIn deed een aantal ouders van hoogbegaafde kinderen onderzoek naar de positie van de Leonardoscholen bij een nieuw te vormen regering. De meeste Leonardoscholen kampen met financiële problemen en juist in de komende kabinetsperiode zal er fors bezuinigd moeten worden.
De uitkomst van het onderzoek is dat de VVD en GroenLinks het meeste oog hebben voor de positie van hoogbegaafde leerlingen en de Leonardoscholen in het bijzonder. Met name de standpunten van de PvdA vormen een teleurstelling voor de ouders, juist aangezien die partij zich duidelijk profileert op onderwijs deze verkiezingscampagne.
Dorien Kok van I-Carus schrijft op haar weblog dat bij de PvdA iedereen meetelt, zoals de verkiezingsslogan luidt, behalve het hoogbegaafde kind. De Leonardoscholen kunnen bij de PvdA niet rekenen op de status van speciaal onderwijs, zo blijkt uit een brief die staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma stuurde aan één van de ouders. Ook lijkt een beleidsmedewerker van de PvdA die gepolst werd voor het onderzoek, het concept eigenlijk niet te begrijpen;
Over de SP zijn de ouders positiever. De socialisten maken zich hard voor toegankelijk speciaal onderwijs voor alle kinderen die dat nodig hebben. De SP is daartoe inmiddels een petitie gestart, helemaal omdat er getwijfeld wordt aan de effectiviteit van de plannen voor passend onderwijs van Dijksma.
D66 reageerde niet op een e-mail van de ouders, maar middels een tekst op de website lijkt D66 speciale aandacht voor hoogbegaafden een warm hart toe te dragen: 'D66 wil optimale talentontwikkeling en diversiteit in het onderwijs. Ieder individu moet zich op zijn eigen niveau, op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo kunnen ontwikkelen.' Of de democraten daarmee de Leonardoscholen de status van speciaal onderwijs willen geven, blijft vooralsnog onduidelijk.
Ook het CDA heeft aandacht voor hoogbegaafden op de website: 'Het CDA hecht veel waarde aan vormen van passend onderwijs, zowel voor moeilijk lerende kinderen als voor hoogbegaafde kinderen'. Dat lijkt hoopvol, mede doordat de Tweede Kamerfractie van de christen-democraten twee werkbezoeken brachten aan Leonardoscholen, maar het resultaat voor hoogbegaafden van vier kabinetten Balkenende is summier te noemen.
Het standpunt van GroenLinks is helder:'Leonardo scholen worden door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur helaas niet als speciaal onderwijs gezien, omdat er wordt gezegd dat hoogbegaafde leerlingen ook naar reguliere scholen kunnen gaan. Dit vinden wij onacceptabel aangezien veel talent verloren gaat en kinderen in de problemen komen. Wij willen juist dat deze scholen een erkenning krijgen, zodat ze ook gesubsidieerd kunnen worden. Ons standpunt is dan ook dat er geïnvesteerd moet worden in Leonardo scholen'.
De VVD maakte de meest positieve indruk op de ouders: 'De VVD is zeker voor deze speciale vorm van fulltime passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. Ons Kamerlid Ineke Dezentje Hamming steunt zelfs de Leonardo Stichting en heeft zich al eens uitgelaten dat het ministerie zou moeten opschieten om het te erkennen...'
Voor de ouders van hoogbegaafden is het in ieder geval duidelijk; voor het beste onderwijs voor hun kinderen hebben ze het meeste vertrouwen in de liberalen op links en rechts; GroenLinks en de VVD.
© Nationale Onderwijsgids