Werkgevers kunnen voor bepaalde functies beter iemand mét dan zonder autisme aannemen. Veel volwassenen met autisme zijn goed in technisch-analytische taken, systematisch denken en redeneren. Ook zijn ze doorgaans perfectionistisch, maken ze weinig fouten en hebben ze oog voor detail. Annelies Spek onderzocht hoe al die talenten het best in kaart te brengen zijn.
Instrumenten om talenten in kaart te brengen
Het idee voor het onderzoek is ontstaan in de praktijk. Er wordt steeds meer gekeken naar de mogelijkheden en talenten van volwassenen met een Autismespectrumstoornis (ASS) en minder naar de beperkingen. Hoe kunnen mensen met autisme hun talenten zo inzetten dat zij meer kans maken op een maatschappelijke carrière?
In praktijk bleek dat lastig vast te stellen. Annelies Spek onderzocht welke instrumenten gebruikt kunnen worden om talenten en beperkingen van mensen met autisme goed in kaart te brengen. Spek is senior wetenschappelijk onderzoeker bij het centrum autisme volwassenen van Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en promovendus aan de Universiteit Leiden.
Op 2 september promoveert ze op haar proefschrift Cognitive profiles of adults with high functioning autism (HFA) and Asperger syndrome.
Analytisch sterk, oog voor detail
Het onderzoek toont ook aan dat volwassenen met autisme zeer opmerkzaam zijn. Ze zien details die anderen ontgaan, kunnen goed analyseren en ontdekken snel patronen in informatie. Dit maakt hen uitermate geschikt voor functies waarin zorgvuldig en systematisch werken vereist is, zoals softwaretester of bepaalde administratieve beroepen.
Moeilijk sociale situaties inschatten
Volwassenen met autisme hebben over het algemeen wel een trager werktempo dan anderen. Dit ligt waarschijnlijk aan hun gedetailleerde, bottom-upmanier van denken en werken. Ze komen vaak pas tot een overzicht wanneer ze ‘alle details compleet' hebben.
Verder wijst het onderzoek uit dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen met autismebeperkingen moeite hebben om sociale situaties in te schatten. Doorgaans proberen ze de situatie te beredeneren in plaats van in te voelen. Hierdoor ontgaan subtiele sociale signalen hen vaak.
Een bijzondere bevinding is uiteindelijk dat veel volwassenen met autisme en met een hoger IQ goed zicht hebben op hun kwaliteiten en de valkuilen waar ze in kunnen lopen.