De dertien scholen in West-Brabant voor speciaal onderwijs hebben geen plaats meer voor nieuwe leerlingen. Hierdoor zullen tientallen kinderen met gedragsproblemen noodgedwongen regulier onderwijs moeten volgen, zo meldt BN/De Stem.
'We nemen nu al meer leerlingen op dan eigenlijk zou moeten. In het speciaal onderwijs aan basisschoolleerlingen is dertien kinderen per klas het maximum. In het speciaal voortgezet onderwijs is zeven leerlingen. Maar in heel veel klassen zitten wij daarboven, zegt Stan Hofkes, bestuursvoorzitter van Het Driespan, de stichting die in West-Brabant het onderwijs voor leerlingen met gedragsbeperkingen regelt.
Een uitbreiding van het aantal plaatsen is momenteel niet aan de orde. Volgens Hofkens komt dat door de bezuinigingen van de overheid op het speciaal onderwijs. Hij wijst de budgetfinanciering die per 2012 ingevoerd zal worden aan als boosdoener: 'Dat betekent dat het aantal leerlingen voor wie wij geld krijgen, gefixeerd zal worden op de teldatum 1 oktober 2008. Op dat moment hadden wij 1356 leerlingen.'
'Maar op dit moment zitten er 1440 leerlingen op de scholen. Dat betekent dat er na 2012 ruim tachtig leerlingen meer op de scholen zitten dan het ministerie financiert. Schoolbesturen zullen het verschil moeten betalen.' Hofkens heeft het over een 'zorgelijke situatie'.
© Nationale Onderwijsgids