De Nationale Ombudsman stelt een onderzoek in naar thuiszittende kinderen met een beperking die niet naar school kunnen. Het gaat om scholieren met psychische problemen of gedragsproblemen, zoals autisme, die zowel in het gewone als het speciaal onderwijs uitvallen.

Volgens de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, werken gemeenten, scholen en andere betrokken instanties onvoldoende samen en neemt niemand de verantwoordelijkheid om deze kinderen weer naar school te krijgen. Hij wil met zijn onderzoek de problemen in kaart brengen en regels afspreken om te voorkomen dat kinderen thuis zitten.

Dit maakt Brenninkmeijer vanavond aan collega-Ombudsman Pieter Hilhorst in het VARA-programma ‘De Ombudsman' bekend.

Aanleiding voor het onderzoek zijn klachten die Brenninkmeijer geregeld van ouders krijgt, en een uitzending van ‘De Ombudsman' in april over thuiszittende kinderen. Uit die uitzending bleek dat er jaarlijks vele honderden scholieren uitvallen op school vanwege hun beperking. Het gaat daarbij met name om kinderen met een autistische stoornis.

Brenninkmeijer begrijpt niet dat er nog steeds kinderen thuis zitten zonder onderwijs. Er zijn immers duidelijke regels en er is geld. 'Het gaat er met name om dat mensen niet samenwerken.'

Brenninkmeijer ziet in de praktijk dat kinderen heen en weer worden geschoven en dat niemand zijn verantwoordelijkheid neemt om te zorgen dat een kind op een school wordt toegelaten. 'Het is voor deze kinderen en hun ouders afschuwelijk dat het zo misgaat. Dat ze met de rug tegen de muur staan (...) Ik denk dat alle betrokkenen het schaamrood op de kaken moeten krijgen omdat zoveel kinderen thuiszitten, terwijl dat helemaal niet kan.'

Uitgangspunt voor het onderzoek van de Nationale Ombudsman is het recht van ieder kind op onderwijs. Volgens hem is het de vraag of de overheid voldoende doet om dat recht voor deze groep kinderen te waarborgen. Daarom gaat Brenninkmeijer het ministerie van Onderwijs en gemeenten vragen naar hun aanpak om te voorkomen dat kinderen uitvallen.

Doel van het onderzoek, dat medio december moet zijn afgerond, is niet alleen het in kaart brengen van de problemen, maar ook het aandragen van oplossingen. Zo wordt er volgens Brenninkmeijer op sommige plekken in het land wel goed samengewerkt.