Meer dan 160 duizend mensen tekenden de online petitie tegen de bezuiniging van 300 miljoen op Passend Onderwijs. Dat toont volgens de VO-raad voldoende aan dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor de maatregel van minister Van Bijsterveldt.
De petitie is nu gesloten, maar het verzet tegen de bezuiniging gaat door, aldus de brancheorganisatie voor het voortgezet onderwijs.
Dankzij de petitie en andere acties was de bezuiniging een van de meest besproken onderwerpen in de verkiezingsdebatten. In de Tweede Kamer werd zelfs tot drie keer toe over de bezuiniging gedebatteerd.
De bezuiniging heeft volgens de VO-raad ver strekkende gevolgen voor het gehele onderwijs. Anders dan minister Van Bijsterveldt beweert, gaat deze bezuiniging wel degelijk ten koste van het reguliere onderwijs.
Veel zorgleerlingen kunnen straks geen beroep meer doen op speciaal onderwijs. Het reguliere onderwijs dat die leerlingen straks moet opvangen kan onvoldoende beroep doen op ambulant begeleiders. Voor leraren wordt door vollere klassen de werkdruk ongekend hoog. Leerlingen in een volle klas krijgen minder aandacht.
Dit toekomstbeeld staat haaks op de ambitie om het Nederlandse onderwijs de internationale top vijf in te helpen. De ambitie om de leerprestaties te vergroten wordt door ouders, onderwijspersoneel en -werkgevers onderschreven, maar dat kan niet als er 300 miljoen bezuinigd wordt.
Gesteund door meer dan 160 duizend mensen gaan de sectororganisaties, ouderorganisaties en vakbonden daarom de komende maanden door met actie voeren: ‘Nee tegen bezuinigingen, ja voor passend onderwijs'.