Normal_5026

Er is een kans dat de Eerste Kamer het plan van minister Van Bijsterveldt om 300 miljoen te bezuinigen op Passend onderwijs afwijst, omdat na de Provinciale Statenverkiezingen de coalitiepartijen en de PVV daar misschien geen meerderheid zullen krijgen. Dat meldt de Algemen Vereniging Schoolleiders.

De kans dat de minister haar bezuinigingsplan alsnog moet aanpassen, hangt af van de samenstelling van de Eerste Kamer. Pas op 23 mei wordt bekend hoe de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer zullen zijn.

En ook al zouden de oppositiepartijen dan een meerderheid hebben, dan hangt het nog van de bereidwilligheid van al die partijen samen af of het bezuinigingsplan wordt afgekeurd. Een belangrijke rol ligt bij de politieke partijen die wel op provinciaal niveau, maar niet landelijk opereren.

De onderwijsorganisaties zijn onder die partijen een lobby gestart, om hen ervan te overtuigen dat de bezuiniging op Passend onderwijs onacceptabele gevolgen heeft.

Minister Van Bijsterveldt geeft verderop in deze Kader Primair toe dat veel afhangt van hoe de statenleden op 23 mei stemmen voor de Eerste Kamer. "Maar een partij als de SGP wil constructief met ons meedenken. En er zijn meer fracties in de Kamer die vinden dat de zaken fi nancieel uit de hand zijn gelopen."

Ze waarschuwt schoolbesturen dan ook om het vaststellen van hun personeelsbeleid niet uit te stellen tot na de verkiezingen, en om daarbij zeker ook rekening te houden met de bezuinigingen. "Als je wacht, kun je geen kant meer op. En linksom of rechtsom, er moet omgebogen worden door de schoolbesturen."

Met ruim 160.000 digitale handtekeningen in zes weken is de petitie tegen de bezuiniging de op één na succesvolste op www.petities.nl. Inmiddels heeft ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar zorgen geuit over de bezuinigingen op Passend onderwijs.

De vereniging wijst op de krappe tijd voor de invoering van het nieuwe stelsel en de onderbelichting van de bekostiging van het leerlingenvervoer in de plannen. De plicht daarvoor zou voortaan niet meer bij de gemeenten, maar bij de samenwerkingsverbanden liggen.

Overzicht financiële gevolgen
bezuinigingen Passend onderwijs In februari heeft het ministerie van OCW de (v)so-schoolbesturen geïnformeerd over de voorgenomen maatregelen voor de bezuinigingen op de leerlingenzorg, Passend onderwijs.

Het door het ministerie gebruikte rekenmodel, dat de financiële effecten van deze bezuinigingen laat zien, is te downloaden via www.cfi.nl. Hiermee kunnen (v)so-scholen zelf de financiële effecten doorrekenen op basis van een andere teldatum dan 1 oktober 2009.