Normal_6198

Op donderdag vond de lancering plaats van het lespakket SociaalOpStap (SOS) bij vso-school De Piloot in Rotterdam. Dirigent Jaap van Zweden en zijn vrouw Aaltje, ouders van een autistische zoon, waren bij deze lancering betrokken.

Ruim honderd leerlingen van de vso-afdeling van De Piloot waren aanwezig, samen met meer dan honderd vrijwilligers van KPN. Zij gaan een unieke samenwerking aan rondom het programma. Hoogtepunt was wel de gratis smartphone die de leerlingen kregen met daarop de applicatie (app) van SOS. Hiermee kunnen zij voortaan Sociaal Op Stap!

Over SociaalOpStap
Hoe troost je iemand, als je niet weet wat troosten is? Voor jongeren met een autisme spectrum stoornis zijn sociale situaties erg ingewikkeld. Zij hebben steun aan 'sociale verhalen', waarin de context van een situatie wordt uitgelegd. Ook hebben zij baat bij 'sociale stappenplannen' die stap voor stap laten zien hoe je jezelf in een bepaalde situatie kunt gedragen.

De website www.sociaalopstap.nl en de bijbehorende gratis android applicatie voor een smartphone maken gerichte ondersteuning mogelijk. Op ieder gewenst moment kan een jongere met autisme een sociaal stappenplan raadplegen via zijn smartphone.

Juiste stap zetten
De jongeren zijn erg blij met de gratis android applicatie die hen helpt om in lastige sociale situaties de juiste stappen te zetten. CED-Groep, het Landelijk Netwerk Autisme en het KPN Mooiste Contact Fonds, sloegen de handen ineen binnen het project SociaalOpStap en maakten de ontwikkeling van SOS mogelijk.

116 jongeren met autisme waren rechtstreeks betrokken bij de totstandkoming van de website en de applicaties. Vrijwilligers van KPN leren dit jaar maar liefs 450 jongeren verdeeld over 15 scholen om te gaan met de website, de gratis smartphone en de applicatie.

Passend lespakket
Daarnaast is er vanaf nu een passend lespakket, waarmee scholen zelf aan de slag kunnen en waarmee het werken met de website en de app een blijvend onderdeel wordt binnen het lesprogramma. De scholen kunnen het lespakket kosteloos aanvragen via de website. In totaal acht scholen voor voortgezet speciaal onderwijs, verspreid door het hele land, gaan vanaf donderdag 9 juni met het lespakket aan de slag. Deze scholen maakten eerder al een SOS-dag mee en zijn al bekend met het werken met www.sociaalopstap.nl.

SOS won onlangs nog de IPON Award 2011, een ICT-waarderingsprijs.