Normal_7508

GRONINGEN - Op vrijdag 7 oktober zal restaurant Auberge in Visvliet, dat normaal gesproken wordt gerund door Henk-Jan Doornkamp en Wietske Hoogerheide, in handen zijn van een groep leerlingen van VSO Talryk in Drachten. Een succesformule zo bleek, want dit is alweer de derde editie.

Door Martijn van Noppen

Twee jaar geleden kwamen de chef-kok en gastvrouw van hotel-restaurant Auberge in Visvliet, op de grens van Groningen en Friesland, met het lumineuze plan om een dag in het jaar het werk uit handen te geven en zo jongeren met een lichamelijke en/of geestelijke beperking een kans te geven een keer ‘echte' gasten te bedienen en samen met een professionele kok een heus viergangenmenu te bereiden.

Voor de uitbaters betekent dit niet automatisch minder werk, integendeel. Henk-Jan heeft nog steeds de regie in de keuken en Wietske houdt een oogje in het zeil op de vloer. Aan hun werklust zal het niet liggen, deze jongeren hebben alleen iets meer sturing nodig gaande de avond. Er zullen nog twee docenten aanwezig op de achtergrond om eventueel bij te springen, maar het zal vooral de verantwoordelijkheid zijn van Henk-Jan en Wietske.

De afgelopen twee jaren is gebleken dat het grootste gedeelte van de bezoekers op het diner afkomt vanwege de nieuwe arbeidskrachten, maar ook de fijnproever zal die avond aan zijn trekken komen. In de keuken van restaurant Auberge worden de heerlijkste gerechten bereid met verse streekproducten uit de directe omgeving van Visvliet. Henk-Jan en Wietske zijn van mening dat lekker eten dichtbij en duurzaam kan en moet zijn.

Op deze unieke avond zal iedere gast hetzelfde viergangenmenu worden geserveerd. Normaal gesproken heeft de bezoeker de keuze uit verscheidene voorgerechten, hoofdgerechten en deserts, maar dat is op een avond als deze niet haalbaar. De jongeren zijn niet bekend in de keuken en hebben bovendien meer belang bij eenvoud en structuur.

In het dagelijks leven bereiden ze maaltijden in de vertrouwde schoolkantine voor hun medeleerlingen, maar deze avond zal het hooggeëerde publiek worden bediend. Afgelopen jaren is deze avond erg succesvol gebleken, dus reserveren wordt aangeraden. Kijk voor meer informatie, en om een reservering te plaatsen op de website van restaurant Auberge.

© Nationale Onderwijsgids