Normal_20181206_ondertekening_bestuurders_heikei

Op 5 december tekenden de bestuurders van drie Limburgse organisaties een intentieverklaring om samen een OnderwijsZorgCentrum op te richten voor kinderen met ernstige leer- en ontwikkelingsproblemen. Onderwijs, zorg en revalidatie vormen hierbij een totaalpakket. Dit meldt PSW.

Onderwijs is er voor alle kinderen en jongeren. Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor kinderen met ernstige beperkingen. Niet omdat onderwijs voor hen geen meerwaarde heeft, maar omdat zij niet terecht kunnen in het huidig passend onderwijs. Of omdat ze een leerplichtontheffing hebben of omdat er geen geschikt aanbod is in de eigen regio. PSW (gehandicaptenzorg), Adelante (kinderrevalidatie) en Onderwijsgroep Buitengewoon (speciaal onderwijs) willen voor deze groep kinderen in Midden-Limburg onderwijs realiseren. Maar wel op een manier waarbij onderwijs en zorg samengaan.  
 
Het OnderwijsZorgCentrum biedt voor kinderen en jongeren tussen 5 en 16 jaar met ernstige beperkingen een veilige en leerrijke omgeving, met op maat gesneden onderwijs-zorgarrangementen. Altijd gericht op dat ene doel: maximale ontwikkeling van het individuele kind; en op die ene vraag: wat heeft dit kind daarvoor nodig? De drie organisaties willen deze kinderen bieden wat ze nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Onderwijs, zorg en revalidatie vormen daarbij een totaalpakket.  
 
Het OnderwijsZorgCentrum is onder de naam HeiKei gestart op de locatie van KDC de Heisterkes in Haelen, waar PSW zorg en begeleiding biedt aan kinderen met ernstige beperkingen. De naam HeiKei is een samensmelting van de Heisterkes en de Maaskei, de ZML-school die vanuit Onderwijsgroep Buitengewoon onderdeel wordt van het centrum. Het OnderwijsZorgCentrum begint concrete vorm en inhoud te krijgen. Naast de reguliere zorg en begeleiding werkt een leerkracht twee dagdelen per week in de locatie van de HeiKei. Naar behoefte kan dit worden uitgebreid. Ook begeleiders en gedragskundigen richten zich op de verhouding zorg en onderwijs. De manier van werken is afhankelijk van de behoefte en de potentie van ieder kind. Er zijn kinderen die meer onderwijs en minder zorg krijgen en andersom. Kinderen worden, met oog voor hun welzijn, maximaal uitgedaagd om te leren en ontwikkelen.  
 
Samenwerken in de regio De HeiKei wil gaan fungeren als kenniscentrum in de regio. Door bovendien de samenwerking aan te gaan met lokale scholen, bedrijven en activiteitencentra kunnen de leerlingen op een laagdrempelige manier gebruik maken van aangepast praktijkonderwijs. De kinderen worden op deze manier ondersteund om hun eigen plek te vinden in de samenleving en daarmee wordt participatie vanaf jonge leeftijd vanzelfsprekend.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids