Het schooljaar zit er alweer bijna op voor iedereen. Nog even en je kan lekker genieten van de vakantie. Maar voor je het weet begint het nieuwe schooljaar weer. Misschien ben je niet helemaal tevreden over hoe het afgelopen jaar is gegaan. Of vond je het lastig zelf thuis aan de slag te gaan toen de scholen gesloten waren. Daarnaast kan het lastig zijn weer te beginnen na een lange vakantie. Daarom delen we graag onze tips om het schooljaar weer goed te beginnen.
Belang van goed agendabeheer
Het goed bijhouden van je agenda zal je helpen om te zien wat je allemaal moet doen. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan en ineens een toets hebt waar je niet voor hebt geleerd. Door het bijhouden van een agenda houd je het overzicht en creëer je rust voor jezelf. Schrijf daarom vanaf het begin alle deadlines op in je agenda. Schrijf niet alleen op wanneer je iets moet doen maar ook wat je precies moet doen. In plaats van ‘huiswerk Frans’ schrijf je bijvoorbeeld ‘maken opdracht 1-4 en leren vocabulaire A’.
Plannen en huiswerk maken
Waarschijnlijk kijk je vooral uit naar het terugzien van je klasgenoten. Het meest vervelende is waarschijnlijk dat je weer huiswerk moet maken. Het liefst zal je dit misschien zo lang mogelijk willen uitstellen. Toch zal het je helpen om meteen vanaf het begin goed je huiswerk bij te houden. Zo voorkom je dat je achterloopt en een hoop in één keer zal moeten doen. Maak daarom vooraf een planning waarin je je huiswerk zo veel mogelijk verspreidt. Als je elke dag een beetje moet doen is het makkelijker om jezelf te motiveren en om aan de slag te gaan, dan wanneer je alles op een avond probeert te doen.
Hoe maak je het leren leuk?
Veel leerlingen leren door een tekst één of meerdere keren door te lezen. Dit maakt het leren wel heel saai. Bovendien onthoud je de stof beter als je ook iets met de leerstof doet. Je kunt bijvoorbeeld de stof opschrijven, een mindmap maken, tekeningen van de stof maken of de stof oefenen door (online) oefenopgaven. Het klinkt misschien gek, maar je kan informatie beter onthouden als je meerdere zintuigen gebruikt. In plaats van alleen je ogen te gebruiken kan je de stof ook hardop voorlezen. Je kunt bijvoorbeeld doen alsof je de stof uit moet leggen aan je eigen ‘leerling’. Door de stof in eigen woorden uit te leggen snap je de stof beter én onthoud je het beter omdat je actief leert en meerdere zintuigen gebruikt.
Wat als je het nu niet goed kunt bijbenen?
Het kan lastig zijn om een goede start te maken na een lange vakantie. Durf daarom om hulp te vragen als je het niet goed kunt bijbenen. Dit kan bijvoorbeeld bij je ouders, vrienden/vriendinnen of je docenten. Zij kunnen je helpen door bijvoorbeeld samen huiswerk te maken, je helpen herinneren aan deadlines en je tips en uitleg geven over de lesstof. Kom je er toch niet uit? Dan kan je ook extra hulp inschakelen. Studiecoaches kunnen je helpen om een goede planning te maken en je studievaardigheden te verbeteren. Denk daarnaast aan huiswerkbegeleiding, bijles, of een studievaardigheidstraining.
Een goede start zal je helpen bij de rest van het schooljaar. Een goed begin is immers het halve werk. Heb jij nog tips die kunnen helpen om het schooljaar goed te beginnen? Laat ze ons weten!2