Week 40: Kinderboekenweek, doorgeschoven zittenblijvers en mondkapjesadvi

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Zo blijken veel kinderopvangmedewerkers een hoge werkdruk te ervaren, is de Kinderboekenweek weer begonnen en is er veel te doen over het mondkapjesadvies voor scholieren en studenten.

Maandag: Docenten verwachten problemen met doorgeschoven zittenblijvers

Docenten op het voorgezet onderwijs verwachten dat ze komend schooljaar extra werk zullen krijgen door leerlingen die afgelopen jaar hadden moeten blijven zitten, maar toch doorgeschoven zijn naar het volgende jaar. Door de coronacrisis is er ruimhartiger omgegaan met zittenblijvers, maar veel docenten vrezen dat dit in niemands voordeel zal werken, ook niet dat van de leerling zelf.  “Door de corona zijn leerlingen overgegaan die kansloos zijn: veel te lage cijfers. Ik krijg straks leerlingen in de klas die drieën en vieren haalden.” 

 

Dinsdag: CBS: Veel kinderopvangmedewerkers ervaren hoge werkdruk

Het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn was in het tweede kwartaal van dit jaar 6,1 procent, het hoogste verzuimcijfer van alle tweede kwartalen na 2003. Naast werknemers in de ziekenhuiszorg en de jeugdzorg kampen veel kinderopvangmedewerkers naar eigen zeggen met een (veel) te hoge werkdruk. Toch is 76 procent tevreden tot zeer tevreden met hun werk.
 

Woensdag: Kinderboekenweek van start: ‘En toen?’

De 66e editie van de Kinderboekenweek is woensdag begonnen en heeft het thema 'En toen?' Kinderboekenschrijver Arend van Dam schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, 'De diamant van Banjarmasin', over de geschiedenis van Nederland. Prentenboekmaker Mylo Freeman maakte het prentenboek Tweeling! speciaal voor de Kinderboekenweek. De week verloopt gedeeltelijk online vanwege de coronamaatregelen.
 

Donderdag: Veel klassen naar huis vanwege hoge uitval leraren met coronasymptomen

Op sommige basisscholen worden nu al hele klassen naar huis gestuurd door het hoge aantal leraren dat uitvalt met coronasymptomen. Scholen en ouders zijn hierdoor erg bezorgd over hoe het er in de nabije toekomst uit zal zien, als de griepgolf tijdens de herfst en winter weer toeslaat. Op sommige scholen wordt er zelfs voor gekozen om preventief leerlingen op een paar vaste dagen in de week naar huis te sturen om te anticiperen op ziektemeldingen van leerkrachten.
 

Vrijdag: Dringend mondkapjesadvies voor middelbare scholieren

Middelbare scholieren krijgen het dringende advies om buiten de les een mondkapje te dragen. Schoolbesturen beslissen zelf of een mondkapje verplicht wordt op hun scholen. Leerlingen mogen het mondkapje weer afdoen zodra ze in de klas zitten. Ook tijdens praktijklessen is het gewenst dat leerlingen een mondkapje dragen als ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden met de leraar. Onderling hoeven middelbare scholieren geen afstand te houden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids