De Cito-toets wordt twee keer per schooljaar afgenomen. Deze toets bestaat uit verschillende onderdelen: rekenen, spelling, begrijpend lezen en woordenschat. Veel kinderen zijn er van te voren toch wel wat zenuwachtig voor. Hoe kun je als ouder je kind helpen bij de cito?
Wat wordt er precies getest?
Een Cito-toets meet de kennis, competenties en vaardigheden van je kind. Hierdoor kan de school zien hoe ver je kind in zijn of haar ontwikkeling is. De toets legt het niveau van je kind op dat moment vast. De kennis en vaardigheden op het gebied van rekenen en de Nederlandse taal worden getest. De toets is ook een weergave van hoe je kind het doet ten opzichte van alle andere kinderen in Nederland.
Moet je kind oefenen?
Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind. Je wil als ouder je kind zo goed mogelijk helpen. Toch is het niet nodig om thuis heel actief Cito-toetsen te oefenen. Op school wordt namelijk al iedere dag geoefend. Maar zo’n officieel toetsmoment kan best voor wat spanning zorgen, daarom kan oefenen wel helpen om de zenuwen wat weg te nemen. Je kunt bijvoorbeeld je kind spelenderwijs kennis laten maken met cito. Je kind kan de toetsen maken zonder het gevoel van verplichtingen te hebben.
Hoe kan je je kind het beste voorbereiden?
Tip 1 | Leg niet teveel druk op je kind. Kinderen ervaren tijdens de Cito-periode veel stress. Zorg dat je als ouder niet de oorzaak bent van deze stress. Je kunt je kind helpen door er niet teveel druk op te leggen en door bijvoorbeeld te zeggen hoe trots je bent op je kind.
Tip 2 | Geef je kind rust in de vorm van slaap en ontspanning. Minstens acht uur slaap per nacht met de laatste 30 minuten voor het slapen gaan geen gebruik meer van digitale schermen. Samen lunchen of een wandeling maken, kan ook veel rust en ontspanning geven.
Tip 3 | Praat met je kind over de aankomende toetsen. Vraag je kind hoe hij of zij zich erover voelt. Maakt je kind zich zorgen over de toets? Welke zorgen zijn er dan? Het is belangrijk dat jullie allebei weten wat je te doen staat en hoe jullie erin staan. Zo kan je kind zich ontladen als dat nodig is.
Tip 4 | Geef je kind zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat je je kind zelfvertrouwen geeft en tegelijkertijd de onzekerheden weghaalt. Richt je samen op de vaardigheden waar je kind goed in is en heb het daar samen over. Als er vaardigheden zijn waar je kind wat zwakker in is: heb het daar ook over! Daar kun je samen mee oefenen. Rekenvragen worden bijvoorbeeld vaak in verhaalvorm gesteld. Als je kind dit lastig vindt, kunnen jullie op dit specifieke onderdeel extra gaan oefenen, zodat je kind gewend raakt aan de vraagstelling. Als blijkt dat je kind het uiteindelijk helemaal zelf kan, zal dit ook zelfvertrouwen geven.
Hulp Maltha studiecoaching met cito-training
Het is uiteraard ook mogelijk om de citotoets te oefenen met professionele ondersteuning bij Maltha studiecoaching. Je kind krijgt dan wekelijks een uur cito-training in een rustige omgeving. Mocht hij of zij moeite hebben met een bepaald onderdeel, dan zijn er altijd begeleiders die deze stof goed beheersen en dat duidelijk uit kunnen leggen aan je kind. Zodra je kind veel geoefend heeft, zal je kind gewend raken aan de vraagstelling en met vol vertrouwen de Cito periode ingaan.
Door: Maltha Studiecoaching / Nationale Onderwijsgids
urenrjrjkvnm
urenrjrjkvnm
Novost
urenrjrjkvnm
Novost
urenrjrjkvnm
urenrjrjkvnm
urenrjrjkvnm
Life
urenrjrjkvnm
urenrjrjkvnm
urenrjrjkvnm
Life
coin
Med
coin
news
Med
Cinema
urenrjrjkvnm
coin
Ukraine
urenrjrjkvnm
coin
urenrjrjkvnm
urenrjrjkvnm
urenrjrjkvnm
Ukraine
urenrjrjkvnm
coin
urenrjrjkvnm
Novost
urenrjrjkvnm
Novost
Novyny
Novyny