Sluiting van de scholen helpt coronabesmettingen sneller terug te dringen

Als de scholen worden gesloten, neemt het aantal coronabesmettingen naar verwachting van het RIVM sneller af dan wanneer de scholen openblijven. Zowel bij sluiting van de middelbare scholen als die van de basisscholen is er een duidelijk effect zichtbaar. Dit blijkt uit berekeningen die directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM heeft gepresenteerd in de Tweede Kamer. Dit meldt VOS/ABB.

Met de extra coronamaatregelen die nu van kracht zijn, zal de Rt-waarde naar verwachting dalen naar 0,88. Het reproductiegetal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Als het reproductiegetal lager is dan 1, dan daalt het aantal besmettingen.
 
Als de middelbare scholen zouden sluiten, dan zou de Rt-waarde naar verwachting zakken naar 0,79. Als ook de basisscholen dicht zouden gaan, zou het reproductiegetal verder dalen naar 0,74. Deze getallen worden genoemd op basis van de verwachte effecten van de coronamaatregelen, en niet op basis van harde data.
 
Een andere effect van de scholensluiting is dat het dagelijks aantal opnames van coronapatiënten op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen naar verwachting sneller afneemt tot het niveau van begin september. Dit niveau zou dan rond februari worden bereikt. Als de scholen openblijven zou dit niveau pas ver in het voorjaar worden bereikt.
 
Door: Nationale Onderwijsgids