Eenzaamheid, achterstanden op school, weinig kansen tot sociaal contact met leeftijdsgenoten: de coronacrisis treft jongeren ontzettend hard. Hoe kunnen we jongeren helpen aan een betere toekomst, nu en na de coronacrisis? De afgelopen maanden onderzocht Erasmus SYNC lab deze vragen in samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda en met hulp van jongeren zelf. Dit meldt Erasmus Universiteit.
NOG
Erasmus Universiteit lanceert platform YoungXperts voor hulp in coronacrisis
-De kennis die SYNC Lab verzameld heeft, delen de onderzoekers nu via twee initiatieven. Via het onlangs gelanceerde jongerenplatform YoungXperts waar jongeren informatie kunnen opzoeken over hun ontwikkeling én mogelijkheden om zelf in actie te komen voor een betere toekomst. En via een E-magazine waarin voor beleidsmakers en jongerenwerkers de resultaten van het onderzoek toegankelijk zijn beschreven en samengevat.
De onderzoeksgroep onder leiding van prof. dr. Eveline Crone doet al ruim 15 jaar onderzoek naar de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Op het nieuwe platform is deze kennis op een begrijpelijke manier opgeschreven en verdeeld over vijf thema’s: jouw drive, jouw kracht, jouw welzijn, jouw creativiteit, en jouw bijdrage. Deze informatie helpt jongeren en anderen om te begrijpen waarom ze geneigd zijn zich op een bepaalde manier te gedragen.
Het afgelopen jaar zijn door SYNC lab brainstormsessies georganiseerd met jongeren, studenten en maatschappelijke partners, zoals jongerenwerkers en beleidsmakers: de YoungXperts. Per thema hebben zij take actions bedacht. Acties die de toekomst van jongeren beter kunnen maken. Jongeren kunnen deze acties vinden op het nieuwe platform: YoungXperts. Er is veel ruimte om nieuwe ideeën voor acties in te sturen en te stemmen op de acties die jongeren het beste vinden. Jongeren worden ook gestimuleerd deze acties via social media te delen zodat meer jongeren ze kunnen uitvoeren. Beleidsmakers en jongerenwerkers kunnen ook met deze ideeën aan de slag.
Het SYNC lab ontwikkelde YoungXperts op basis van o.a. onderzoek bij meer dan 900 jongeren. Dit onderzoek toont aan dat jongeren tussen mei en november 2020 een toename ervoeren in negatieve emoties, zoals spanning en depressie. Behalve kwetsbaarheden waren er voor jongeren ook kansen: tieners gaven bijvoorbeeld vaker steun aan leeftijdsgenoten dan volwassenen. Alle bevindingen door SYNC-onderzoekers over jongeren in de coronacrisis zijn toegankelijk samengevat in een E-magazine voor professionals, opvoeders en beleidsmakers.
Door: Nationale Onderwijsgids