Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: 14 miljoen zelftesten onderweg naar scholen
Vanaf afgelopen maandag zijn er miljoenen zelftests beschikbaar voor onderwijspersoneel op basisscholen, middelbare scholen en scholen voor het speciaal onderwijs. Binnen de komende twee weken worden alle scholen in Nederland voorzien van genoeg zelftesten voor ongeveer twee weken. Daarna worden ze per week verstrekt. Door middel van de zelftesten kunnen besmettingen sneller worden opgespoord. Hiermee hoopt het kabinet uitbraken zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.
Dinsdag: Rode Kruis pleit in Tweede Kamer voor EHBO-les op middelbare scholen
Het Rode Kruis vindt dat EHBO-les een vast onderdeel van het vakkenpakket moet worden op alle middelbare scholen. Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik hield daarover op donderdag een pleidooi in de Tweede Kamer. Dit werd mogelijk gemaakt door een burgerinitiatief uit 2019 dat 60.000 keer is ondertekend. Van Schaik: “Als we nu investeren in EHBO-trainingen dan hebben we over een paar jaar een samenleving waarin iedereen een ander kan helpen.”
Woensdag: Ministers willen middelbare scholen direct na meivakantie volledig openen
Ministers Koolmees (Sociale Zaken), Hoekstra (Financiën) en Van ’t Wout (Economische Zaken) pleiten ervoor om het voortgezet onderwijs en het mbo na de meivakantie weer volledig te openen. Hierbij zou de maatregel die voorschrijft dat leerlingen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden losgelaten moeten worden, aldus de ministers. Zij wijzen erop dat jongeren van dertien tot zeventien jaar nergens anders onderling afstand hoeven te houden, behalve op school. Het OMT, vakbond CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond zien niets in het voorstel.
Donderdag: AFM: studieschuld zou geregistreerd moeten worden bij het BKR
Volgens de Autoriteit Financiële Markt zouden studieschulden geregistreerd moeten worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), zodat hypotheekverstrekkers toegang hebben tot deze informatie. Dit zou moeten voorkomen dat consumenten een te hoge hypotheek krijgen en deze later niet meer kunnen betalen. Momenteel is het niet verplicht om je studieschuld op te geven bij de hypotheekverstrekker, en zo’n 15 procent van de mensen doet dit dan ook niet.
Vrijdag: 'Internationale student ondergeschoven kind van hoger onderwijs'
Internationale studenten hebben het moeilijk in het Nederlandse hoger onderwijs, en daarom roepen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Erasmus Student Network The Netherlands (ESN) het ministerie van Onderwijs op om studenten niet langer te vergeten in de internationaliseringsslag van het hoger onderwijs. Dahran Çoban van het ISO: “De Nederlandse samenleving en onderwijsinstellingen profiteren van het talent en collegegeld van deze studenten, maar maken geen aanstalten om deze studenten daadwerkelijk te ondersteunen.”
Door: Nationale Onderwijsgids