Week 33: Hoger onderwijs mag weer fysiek open en meer geld voor ventilatie

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: In nieuwe studiejaar weer fysiek les op universiteit, hogeschool en mbo

In het nieuwe studiejaar krijgen studenten aan universiteiten, hogescholen en mbo-instellingen weer fysiek les. Dit betekent dat de regel om anderhalve meter afstand te houden vervalt op de onderwijsinstelling. Hierbij gelden een aantal voorwaarden zoals het gebruik van mondkapjes buiten de les- of collegezalen en een maximale groepsgrootte van 75 studenten. Ook blijft het dringende advies om preventief zelftesten te gebruiken in stand. Deze versoepeling zal per 30 augustus ingaan.
 

Dinsdag: Dit jaar toch al meer geld voor betere ventilatie op scholen

Het demissionaire kabinet trekt dit jaar 100 miljoen euro extra uit voor verbetering van de ventilatie op scholen. De belangstelling voor de regeling is zo groot dat het budget van 100 miljoen euro voor dit jaar al voor de zomer zo goed als op was. GroenLinks en de PvdA hadden daarom gevraagd een deel van het resterende geld eerder vrij te geven. Een Kamermeerderheid steunde dat voorstel. Met het extra bedrag voor 2021 kunnen volgens Slob alle aanvragen die zijn ingediend in de eerste helft van het jaar worden gehonoreerd. Daarna blijft er "ruim voldoende" over voor een tweede ronde, aldus de demissionaire bewindsman.
 

Woensdag: Meer vraag naar zomerscholen, maar minder docenten beschikbaar

Zomerscholen zagen dit jaar meer aanmeldingen dan normaal het geval is. Op diverse plaatsen in Nederland moesten daarom kinderen teleurgesteld worden. Vooral onder kleuters en de laatste groepen van de basisschool was de animo groot. Volgens de PO-Raad is de situatie van dit jaar vooral te wijten aan de coronacrisis. Door de gedwongen tijdelijke sluiting van scholen hebben relatief veel leerlingen een achterstand opgelopen. Daarnaast zijn er minder leraren beschikbaar doordat scholen hun docenten graag een welverdiende vakantie gunnen. En door het lerarentekort is er geen reservepool van extra leraren die kunnen worden ingezet.
 

Donderdag: Universiteiten: investeringen nodig om in wereldtop te blijven

Nederlandse universiteiten scoren nog steeds goed in internationale ranglijsten, zoals de pas verschenen Shanghai Ranking, maar voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNJE vraagt zich af "hoe lang nog". Volgens hem blijven de investeringen in onderzoek en innovatie in Nederland achter bij landen "waarmee we onszelf graag vergelijken". Bovendien schopten in 2020 nog vier Nederlandse universiteiten het tot de mondiale top 100, dit jaar waren het er drie.
 

Vrijdag: Tweede Kamer staat achter vader die ageert tegen dure rekenmachines

Op de bovenbouw van havo en vwo zijn leerlingen verplicht om een grafische rekenmachine aan te schaffen van zo’n 110 euro. Heb je als ouder meerdere kinderen, dan moet elk kind opnieuw zo’n duur apparaat aanschaffen; er is bijna jaarlijks een vernieuwde versie van beschikbaar. Vader Arjen van Gijssel uit Ruurlo vond het de spuigaten uitlopen en schreef daarom een brief naar de Tweede Kamer. En wat blijkt: een meerderheid is het met hem eens en vraagt onderwijsminister Arie Slob om opheldering.
 
Door: Nationale Onderwijsgids