
Het leerlingenvervoer in de gemeente Maasdriel krijgt een goed cijfer van ouders die hun kinderen met de taxibus naar het speciaal onderwijs laten brengen. De veiligheid van het rolstoelvervoer scoort het laagste cijfer, maar haalt wel net een voldoende. Dat meldt het Brabants Dagblad.
“Het leerlingenvervoer komt regelmatig slecht in het nieuws, maar wij doen het gelukkig relatief goed, met een 7,6 als eindcijfer”, aldus wethouder Anita Sørensen.
Tevreden over de chauffeurs
Ouders en verzorgers van 86 leerlingen vulden de enquête in december 2024 in. Ouders zijn vooral erg tevreden over de chauffeurs en hoe ze hun werkzaamheden uitvoeren. De gemeente, die uiteindelijk bepaalt of een kind gebruik mag maken van het leerlingenvervoer, is daar erg blij mee.
Rol van de chauffeur
Tijdens het vervoer van de leerlingen is de rol van de chauffeur erg belangrijk. Aan de start van een nieuw schooljaar komt de chauffeur zich vaak even voorstellen. Ouders en kinderen vinden dit erg fijn. Een vaste chauffeur rijdt de vaste routes, voor stagevervoer of bij afwijkende schooltijden is dat helaas niet mogelijk.
De chauffeurs krijgen voor hun rijvaardigheid een dikke negen. Het cijfer voor orde en rust in de taxibus is flink omhooggegaan. In 2023 was dit nog een 7,9, nu is dat een 9,1.
Zorgelijke kwestie
Het leerlingevoer is voor veel gemeenten, scholen en ouders een zorgelijke kwestie. “Leerlingen en ouders hebben nog steeds vaak problemen met het taxivervoer naar voortgezet speciaal onderwijs”, zo schreef docent Sophie de Goei al eens in het Brabants Dagblad.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk