Kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking hebben ook recht op een leuk online leven en deelname aan de digitale samenleving. Dat is de oproep van Netwerk Mediawijsheid en Mediawijs bij de lancering van de korte docu-film ‘Ik ben ook online!’ Dat meldt Netwerk Mediawijsheid.
Professionals in het onderwijs, zorg en welzijn merkten dat jongeren met een verstandelijke beperking vaak tegen problemen aanlopen tijdens hun mediagebruik. Zo zijn die jongeren vaak oververtegenwoordigd als slachtoffer en als dader bij misstanden online, zoals cyberpesten, sexting en grooming.
Social media
De meeste zorg- en onderwijsinstellingen hebben geen plan of beleid voor begeleiding in mediagebruik. En er is veel handelsverlegenheid onder begeleiders, want vaak zijn zij zelf erg slecht met social media. Er is daarom meer aandacht nodig voor de rol die media spelen in het leven van jongeren met een verstandelijke beperking.
Eigen visie
De film ‘Ik ben ook online!’ is bedoeld voor iedereen die werkt met jongeren met een verstandelijke beperking binnen het speciaal onderwijs en de zorg & welzijn. De film helpt bij het ontwikkelen van een eigen visie op mediawijsheid en digitale inclusie.
De film vormt een drieluik en de delen zijn apart van elkaar of aaneengesloten te bekijken.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk