OV-lessen helpen leerlingen om zelfstandig naar school te gaan

Voor jongeren met een beperking kan het ontzettend veel spanning opleveren als ze met het OV gaan reizen. School STIP uit Utrecht geeft de leerlingen speciale OV-lessen. Zo leren ze waar ze moeten instappen en wat ze moeten doen als een trein niet rijdt. Dat meldt RTV Utrecht.

De 18-jarige Damian staat met een VR-bril op zijn neus in het klaslokaal. Dat merkt hij zelf niet, want hij ziet zichzelf op een perron staan. Damian moet de trein nemen naar station Ede. Dat is de opdracht die hij krijgt.

OV-lessen 

Het speciaal onderwijs van STIP uit Utrecht is nu voor het tweede jaar op rij bezig met de OV-lessen van de NS. Tijdens de lessen zijn de leerlingen vooral bezig met oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Voor deze keer een trein missen is niet erg. Het is tenslotte een oefening.

'Leerlingenvervoer is vaak een drama' 

Docent Jocelyne Wolters kijkt met de leerling mee via een schermpje. De leerlingen worden door deze lessen zelfstandiger, zegt Wolters. “Het leerlingenvervoer is vaak een groot drama. Leerlingen moeten vaak erg lang wachten op de taxibus omdat er geen chauffeurs beschikbaar zijn. Deze lessen moeten de leerlingen helpen om zelf met het OV naar schol te komen. Alleen als de leerlingen dit zelf ook willen en kunnen natuurlijk.”

Oefenen met digitaal station 

Er is een speciale lesmodule door de NS in elkaar gezet zodat de leerlingen niet meteen op een echt station staan, maar eerst kunnen oefenen met de digitale variant. Leerlingen kunnen op die manier zonder prikkels ervaren hoe ze met het openbaar vervoer moeten reizen, stelt Marjon Fonville van de NS. “Je leert met de VR-bril het hele traject. Van inchecken met je OV-chipkaart tot aan overstappen.”

Wolters weet hoe spannend het is om al die handelingen te moeten uitvoeren. “Voor jou en mij lijkt het heel normaal, voor deze leerlingen is dat het absoluut niet.”  Dayli reist inmiddels al vaker met de trein en de bus. Hij vindt het fijn dat hij niet meer zo afhankelijk is van het leerlingenvervoer. “Maar dat betekent niet dat het OV altijd heel makkelijk is.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk