Normal_schoolgirl-sitting-in-a-wheelchair-in-an-elementar-2023-11-27-05-14-43-utc

Het tweede jaar van de Duisterhoutschool aan de Buitenbaan zit er bijna op, en de school voor speciaal onderwijs (SO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO) heeft haar plek in de wijk Heerenveen-Noord stevig verankerd. "Het is een hele prettige school met veel ruimte en mogelijkheden voor onze leerlingen," zegt directeur Margien Fiks. Zo meldt de Leeuwarder Courant.

De Duisterhoutschool maakt deel uit van SO Fryslân, een overkoepelende onderwijsorganisatie die in juni haar 10-jarig bestaan vierde. Deze organisatie telt zeven scholen in Friesland, waaronder vestigingen in Heerenveen, Oosterwolde, Sneek, Leeuwarden, Damwoude, Beetsterzwaag, en twee in Drachten. De school in Heerenveen heeft 85 leerlingen, terwijl de afdeling in Oosterwolde 40 leerlingen telt.

Voorbereiding op een zelfstandige toekomst

Het onderwijs aan de Duisterhoutschool richt zich op kinderen en jongeren die zeer moeilijk leren (ZML), met als doel hen voor te bereiden op een zo zelfstandig mogelijke toekomst en hun zelfredzaamheid te vergroten. In het SO ligt de nadruk op cognitieve ontwikkeling, zoals taal- en rekenonderwijs en sociale vaardigheden. In het VSO verschuift de focus naar praktijkvorming en de ontwikkeling van werknemersvaardigheden in sectoren zoals zorg en welzijn, techniek, land- en tuinbouw, en economie.

Individuele benadering

Elke leerling werkt met een individueel plan op sociaal-emotioneel en cognitief gebied, variërend van dagbesteding tot een vorm van arbeid of mbo-opleiding met individuele coaching en loopbaanbegeleiding. "We werken met kleine groepen van 12 tot 14 kinderen, waarbij elke docent wordt ondersteund door een onderwijsassistent," zegt Fiks. De school beschikt ook over gespecialiseerde deskundigheid, zoals gedragswetenschappers, vakleerkrachten gym, logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten.

Samenwerking en stageplekken

SO Fryslân zet stevig in op samenwerking met verschillende partners, waaronder lerarenopleidingen van de PABO en Stenden, om het vso-onderwijs bekender te maken en stagiaires een plek te bieden. "Er zijn voldoende stageplekken en de veranderende arbeidsmarkt is positief voor onze leerlingen," aldus Fiks, verwijzend naar uitstroommogelijkheden naar beschut werk bij organisaties zoals Caparis en Brownies&downieS.

Verbinding in de regio

De school streeft naar meer verbinding in de regio en met bedrijven om het werkveld en het type onderwijs bekender te maken. Dit jaar namen de leerlingen bijvoorbeeld deel aan het Heamiel Festival in Bolsward, wat een gelegenheid bood voor ontmoeting tussen ouders en leerlingen.

Uitdagingen en toekomst

Fiks hoopt dat de Duisterhoutschool niet hoeft te groeien, maar dat leerlingen inclusief worden opgenomen in het reguliere onderwijs. Echter, de realiteit is dat dit nog niet voor alle leerlingen haalbaar is. "Ons type onderwijs is nog vrij onbekend en wat we merken is dat er nog steeds groei is," zegt Fiks. Ze ziet echter geen bedreigingen voor het VSO-onderwijs en benadrukt de kansen die er liggen om speciaal onderwijs te blijven verbeteren. "Wij mogen tien jaar op deze plek zitten en daar zijn we voor nu dik tevreden mee, want het is een ruime plek die volop mogelijkheden biedt."

De Duisterhoutschool blijft zich inzetten voor kwalitatief hoogstaand speciaal onderwijs en werkt continu aan het verbeteren van de toekomstperspectieven voor haar leerlingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer