Leerlingen speciaal onderwijs Haaksbergen moeten nu naar opstapplek

Ouders en verzorgers uit Haaksbergen met kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan zijn laaiend. Hun kinderen werden de afgelopen schooljaren altijd ’s ochtends met een taxibusje naar school gebracht en ’s middags weer thuisgebracht. Dat is nu voorbij, want de leerlingen moeten zelf naar een verzamelplek komen. Bij bijvoorbeeld sporthal De Els worden ze dan opgehaald. Dat meldt RTV Oost.

De eerste schooldag voor kinderen uit Gelderland begon op maandag 26 augustus. Om acht uur staan er al behoorlijk wat ouders en kinderen te wachten op de taxibusjes bij sporthal De Els. Dat is een van de twee verzamelplekken waar de kinderen vanaf dit nieuwe schooljaar worden opgehaald.

“Voor de zomervakantie was de afspraak met de gemeente dat mijn zoon thuis opgehaald zou worden. In de vakantie is dit echter door de gemeente allemaal veranderd. We hebben nu nog van alles moeten regelen”, aldus een boze moeder.

Buitenschoolse opvang haalt kinderen niet op

Een buitenschoolse opvang haalt, volgens meerdere ouders, de kinderen ’s middags niet op bij de verzamelplaatsen. “Dit houdt in dat mijn man of ik hier ’s middags moeten zijn, maar wij werken ook. En voor een aantal kinderen is de verandering zo groot dat ze helemaal in paniek raken. Daar heeft de gemeente ook niet over nagedacht.”

De gemeente Haaksbergen geeft toe dat ze niet goed gecommuniceerd hebben naar de ouders. “Alle ouders hebben in juli een persoonlijke brief ontvangen. Voor veel ouders kwam ons besluit als een enorme verrassing. We hadden dit beter moeten aanpakken.”

Verzamelplaatsen 

Vanwege meerdere redenen heeft de gemeente Haaksbergen gekozen voor verzamelplaatsen. Vooral vanwege het kostenplaatje, maar ook omdat de vervoerder de roosters niet rond kreeg als de leerlingen allemaal thuis moeten worden opgehaald. En sommige kinderen die werden als eerste thuis opgehaald en als laatste thuis afgezet. “Zij zaten wel heel lang in de bus.”

Inmiddels zijn er twaalf bezwaarschriften ingediend over het besluit van de gemeente. Eén van de grootouders stapte deze maand zelfs naar de rechter om een voorlopige voorziening af te dwingen. Zijn kleinzoon moet gewoon thuis worden opgehaald, maar de rechter wees de voorziening af. “Mijn vrouw heeft een spierziekte, is uitbehandeld en ligt aan de beademing. Ik haal haar nu ’s morgens van de beademing zodat ik mijn kleinzoon naar de opstapplek kan brengen. Zes jaar lang werden ze thuis opgehaald en nu kan dat opeens niet meer.”

De gemeente Haaksbergen gaat voorlopig nog niets met het besluit doen, zo laat een woordvoerder weten aan RTV Oost. In de Achterhoek en in de gemeente Twenterand wordt er ook gewerkt met opstapplaatsen. “We kijken nog wel naar de ingediende bezwaarschriften. Voor een aantal gezinnen kan er wellicht alsnog een passende oplossing komen”, aldus de woordvoerder.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk