ROTTERDAM – Vaker dan ooit tevoren vechten studenten beslissingen van universiteiten en hogescholen aan, zo meldt Erasmus Magazine. Het aantal rechtszaken bij de rechtbank voor het hoger onderwijs, het CBHO, nam de afgelopen jaren een vlucht. Waren het er nog tachtig in 2009, vorig jaar stond de teller op 270.
“Wij krijgen maar een deel van de zaken”, zegt secretaris Willem Beijk van het CBHO. “Bij de instellingen loopt het werkelijk over de schoenrand heen. Er zijn veel studenten, overal is het bindend studieadvies ingevoerd, de normen zijn opgehoogd… dat levert heel wat problemen op. We hebben veel zaken over het bindend studieadvies en we verwachten dat er nog veel zaken over het verhoogde collegegeld voor langstudeerders bijkomen.”
Studentendecaan Romke Biagioni van de Universiteit Leiden, teven voorzitter van de commissie rechtspositie van het Landelijk Beraad Studentendecanen (LBS) beaamt dit. Het afgelopen studiejaar heeft de overheid voor behoorlijk wat onrust gezorgd. Pas enkele maanden later, nu de tentamenperiode net achter de rug is, wordt pas duidelijk wat dit allemaal teweeg heeft gebracht.
“Sinds de invoering van instellingscollegegeld bij tweede bachelor- of masteropleiding zijn de regels behoorlijk complex geworden en gaat er wel eens iets mis. Voor studenten gaat dat natuurlijk om enorme bedragen. Daarbij komt nu de langstudeermaatregel bij. Het wordt een drukke zomer”, aldus Biagioni.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen