Normal_leerlingen_primair_onderwijs_bassischool_klas_lokaal

DEN HAAG (Novum) - Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is te spreken over de plannen die de hogescholen en universiteiten hebben ingediend voor prestatiebeloning. Dat laat hij weten in een reactie op de plannen die de Reviewcommissie Hoger Onderwijs en Onderzoek maandag presenteerde.

Volgens de bewindsman komt uit de voorstellen het beeld naar voren dat de onderwijskwaliteit en het studiesucces 'sterk' zullen verbeteren over de hele breedte van het onderwijs. Zo zorgen alle opleidingen ervoor dat eerstejaars nooit minder dan twaalf uur per week college krijgen.

Van de ingediende plannen van de hogescholen zijn er twee als 'excellent' beoordeeld. Één universiteit krijgt deze vermelding. Vijftien voorstellen zijn 'goed', 33 'zeer goed' en een instelling heeft uitstel gekregen. Zijlstra spreekt van 'realistische maar ambitieuze plannen'. "Daar is iedereen bij gebaat: de instellingen zelf, docenten, de studenten, straks hun werkgevers en uiteindelijke de samenleving als geheel."

De bewindsman zal de adviezen waarschijnlijk in grote lijnen volgen. Komend najaar maakt hij individuele prestatieafspraken met de instellingen, waarbij de hogescholen en universiteiten ook het bijbehorende budget krijgen toegekend. Instellingen die de afspraken niet nakomen, raken dat geld 'gewoon weer kwijt', waarschuwt Zijlstra.

De prestatieafspraken houden in dat hogescholen en universiteiten voor het eerst niet alleen worden afgerekend op kwantiteit, maar ook op kwaliteit. Het budget hiervoor loopt op tot 325 miljoen euro in 2016, zeven procent van de onderwijsbekostiging.