DEN HAAG – Volgende week wordt stilgestaan bij de dies natalis van het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag dat zijn zestigjarig bestaan viert. ISS levert een grote bijdrage aan de vooruitgang van ontwikkelingslanden met het opleiden van in totaal 11.000 internationale studenten uit alle hoeken van de wereld.
Het ISS is een volledig Engelstalig instituut waar niet alleen de studenten, maar ook de medewerkers uit veel verschillende landen afkomstig zijn. Het ISS werd in 1952 opgericht vanuit de gedachte dat Nederland actief wil bijdragen aan stabiliteit in de wereld via academische scholing van mensen in ontwikkelingslanden.
Studenten, waarvan een deel met een beurs van de Nederlandse overheid, komen voor een periode van anderhalf jaar studeren in Den Haag. Kern van het onderwijsprogramma is de master in Development Studies met specialisaties als mensenrechten, migratie of goed bestuur. Naast het masters programma biedt het ISS een promotieprogramma aan (PhD) en kortere cursussen. De opgedane kennis en ervaringen worden vervolgens ingezet in het land van herkomst.
Het ISS, sinds 2009 onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, telt meer dan 11.000 alumni. Zij zijn veelal werkzaam zijn bij overheden, NGO's, organisaties zoals de VN en de Wereldbank en universiteiten. Samen vormen zij een belangrijk netwerk van ambassadeurs, niet alleen voor het ISS maar ook voor Nederland en Den Haag. Bekende Nederlandse hoogleraren aan het ISS zijn Bas de Gaay Fortman en Jan Pronk.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen