Miljoenensubsidies

NIJMEGEN - De Radboud Universiteit krijgt twee van de in totaal zes megasubsidies die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap beschikbaar stelt via het zogenaamde 'Zwaartekracht'-programma. Dit programma is bedoeld om het Nederlandse onderzoek naar een niveau in de wereldtop te krijgen. Dat meldt de Gelderlander.

Het gaat in totaal om 54,5 miljoen euro van het totaal van 167 miljoen dat het programma verstrekt. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) beoordeelde daartoe in totaal 42 voorstellen, waarvan vier afkomstig waren van de Radboud Universiteit. De subsidie zal gebruikt worden voor scheikundig en taalwetenschappelijk onderzoek.

Naast de Radboud Universiteit krijgt ook de Universiteit Utrecht subsidie voor twee onderzoeksprojecten, een naar behandelingen van kanker en een naar de rol van het brein in de ontwikkeling van een kind. Verder krijgt de TU Delft subsidie voor onderzoek naar nanotechnologie en de Universiteit van Amsterdam voor onderzoek in de theoretische natuurkunde.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem