AMSTERDAM - De trend van profilering, waarbij hogescholen en universiteiten een richting kiezen waar zij in uitblinken en daar in hun onderwijs de nadruk op leggen, brengt volgens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) het gevaar met zich mee dat sommige vakgebieden zullen verdwijnen. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.
Met name in de geestes- en sociale wetenschappen dreigen verschillende disciplines te verdwijnen, zoals bijvoorbeeld de moderne talen. "De geschiedenis en de kunstgeschiedenis in Nederland hebben wereldwijd een veel belangrijker plaats dan de profileringsplannen en het topsectorenbeleid ze op papier toekennen", aldus de KNAW.
De profilering is bedoeld om instellingen in het hoger onderwijs een groter deel van hun middelen in te laten zetten voor gebieden waar zij in uitblinken. Zo moet worden voorkomen dat dezelfde vakgebieden over verschillende instellingen worden 'uitgesmeerd'.
Het is volgens de KNAW daarom belangrijk dat universiteiten en hogescholen goed nadenken over de invulling van deze profilering en afspraken maken om ook de kleine disciplines een plek te laten houden. Hiertoe wil de KNAW ook de landelijke onderzoeksvisitaties herstellen, waardoor met behulp van een commissie van internationale peers onafhankelijk kan worden gekeken naar alle verschillende vakgebieden.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem