DEN HAAG (Novum) - De eisen die Nederland stelt aan studenten die hun hele studie in een ander land van de Europese Unie willen volgen, zijn mogelijk strijdig met Europees recht. Dat blijkt uit een advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie naar aanleiding van rechtszaken die zijn aangespannen door twee Duitse studenten. Deze eis zou het beginsel van vrij verkeer van personen schenden.
De Duitse zaak draait om de voorwaarde dat de studenten voorafgaand aan hun studie minimaal drie jaar onafgebroken in het land hebben gewoond. Alleen dan krijgen zij volledige studiefinanciering. In de twee gevallen was dit niet het geval, waarop zij geheel of gedeeltelijk werden gekort op hun toelage.
De studenten stapten daarop naar de rechter. Twee rechtbanken hebben nu advies gevraagd aan het Europese hof in Luxemburg over de vraag of een dergelijke eis wel gesteld mag worden.
Advocaat-generaal Eleanor Sharpston concludeert van niet. Door de eis zouden EU-burgers worden ontmoedigd onderwijs te volgen in een andere lidstaat. Sharpston adviseert het hof dan ook te oordelen dat lidstaten volgens EU-regels dergelijke eisen niet mogen stellen.
Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend. Mochten de rechters van het hof niettemin tot een vergelijkbaar standpunt komen, dan heeft de Duitse zaak mogelijk ook gevolgen voor Nederland.
Voor Nederlandse studenten die hun volledige studie in het buitenland willen volgen en hun studiefinanciering willen meenemen, gelden vergelijkbare voorwaarden. Van de zes jaar voordat zij zich inschrijven, moeten zij minimaal drie jaar legaal in Nederland hebben gewoond.