De gemoedstoestand en lichaamstaal van een robot kan herkenbaar gemaakt worden voor mensen. Dit kan een positief effect hebben op de interactie tussen mens en robot. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Junchao Xu aan de TU Delft.
NOG
Gemoedstoestand robotdocent werkt aanstekelijk voor masterstudenten
-Robots worden steeds meer geïntegreerd in de samenleving. Om hiermee goed om te kunnen gaan, is het voor mensen belangrijk om sociale vaardigheden te herkennen in robots, zoals emoties. Uit het onderzoek bleek dat onder andere de handhoogte en de grootte en snelheid van de bewegingen van de robot belangrijke factoren zijn in het overbrengen van emoties.
Deze bevindingen werden vervolgens gebruikt in een experiment met een robotdocent. De robotdocent gaf twee keer dezelfde lezing voor masterstudenten, één keer in een positieve gemoedstoestand en één keer in een negatieve stemming. Bij beide lezingen leken de studenten de gemoedstoestand van de robotdocent in bepaalde mate over te nemen.
De inzichten uit het onderzoek worden nu onder meer gebruikt in een Europees project voor kinderen met diabetes. De robotdocent geeft spreekbeurten op basisscholen.
© Nationale Onderwijsgids