Gister werd bekend dat in ieder geval Hogeschool Utrecht de collegetijden gaat aanpassen op verzoek van NS-topman Roger van Boxtel. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben echter terughoudend gereageerd. Dit melden Parool en Metronieuws.
Van Boxtel is al bij verschillende universiteiten en hogescholen langs geweest om de onderwijsinstellingen over te halen voor zijn plan. Door studenten te weren uit de spits denkt de NS-bestuurder vele duizenden zitplaatsen in de treinen vrij te kunnen maken tijdens de drukste uren. Van Boxtel wil binnenkort ook met de besturen van de UvA en HvA gaan praten maar deze lijken niet geneigd hun medewerking te verlenen aan Van Boxtel.
Vicevoorzitter Hans Amman van het College van Bestuur van de UvA noemt het plan “sympathiek” maar voorziet grote logistieke problemen voor de planning. Ook studenten en docenten zien colleges in de avonduren niet echt zitten, zegt Amman. Een woordvoerder van de HvA zegt dat de hogeschool juist probeert de roosters te stabiliseren. Aanpassen aan de spitsuren zou dit doel onderuit houden. “Bovendien zijn wij van mening dat het openbaar vervoer het onderwijs zou moeten volgen in plaats van andersom”.
In een reactie meldt ook de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat het, in tegenstelling tot het beeld dat in eerdere berichtgeving is ontstaan, niet heeft toegezegd om de collegeroosters aan te passen: "De Rijksuniversiteit Groningen overlegt regelmatig met overheden, vervoerders en kennisinstellingen in de regio Groningen-Assen om te proberen de drukke spits te verlichten. Onder de noemer Beter Benutten probeert dat regionale overleg via onder meer een succesvolle pilot met e-bikes voor studenten en betere fietsroutes naar de Zernike Campus Groningen bij te dragen aan minder volle treinen en bussen. Het aanpassen van de collegeroosters is op dit moment niet aan de orde", aldus een woordvoerder van de RUG.
© Nationale Onderwijsgids