De Universiteit Utrecht bestaat dit jaar 380 jaar. De Diesviering op 29 maart staat daarom in het teken van het 76ste lustrum, met als thema Create, Connect & Celebrate. Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, zal de diesrede A University in time of crisis uitspreken. Ook worden die middag twee docentenprijzen en vier eredoctoraten uitgereikt en krijgt een alumnus voor het eerst de titel ‘de alumnus van het jaar’. Dit meldt de Universiteit Utrecht.
Beatrice de Graaf neemt ons tijdens haar diesrede mee naar 1815, tijdens een periode van Europese crisis en onrust. Ze zal schetsen hoe de universiteit deze rumoerige tijd aangreep om te reflecteren op zichzelf en haar maatschappelijk doel.
Vooraf aan de diesrede geeft Bert van der Zwaan, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, een welkomspeech: In een snel veranderende wereld is het voor een universiteit van groot belang om een gemeenschap te zijn die veerkrachtig is en schokken kan opvangen. Door een cultuur gericht op vertrouwen en een organisatie die recht doet aan professionele autonomie van medewerkers. Minder regels en minder controle, meer zelf verantwoordelijkheid nemen en focus op resultaten. En bovenal werkplezier en ruimte voor ontplooiing.
Collegevoorzitter Marjan Oudeman reikt tijdens de Dies de Docentenprijs en de Docenttalentprijs 2015-2016 uit. Deze gaan naar Marleen Rijkeboer, universitair hoofddocent bij het departement Psychologie, en naar Haza Rahim, ook werkzaam bij het departement Psychologie als docent/tutor. Met de docentenprijzen toont de Universiteit Utrecht haar grote waardering voor goed onderwijs. Ook worden tijdens de ceremonie vier eredoctoraten uitgereikt, waarvan twee wetenschappelijke aan socioloog Robert J. Sampson en marien bioloog Sybil Seitzinger, en twee maatschappelijke eredoctoraten aan architect Francine Houben en muzikant Jordi Savall.
De Universiteit Utrecht viert vanaf 29 maart een maand lang haar 76ste lustrum onder het motto Create, Connect & Celebrate. Dit om elkaar te inspireren, maar ook om de banden met de stad, regio, en maatschappelijke groeperingen aan te halen. Samen met studenten, medewerkers, alumni, lokale en regionale partners organiseert de universiteit een breed scala aan activiteiten. Meer informatie op www.uu.nl/lustrum.
© Nationale Onderwijsgids