Logo_world_university_ranking_logo

Massachusetts Institute of Technology (MIT) is voor het vijfde opeenvolgende jaar uitgeroepen tot 's werelds beste universiteit in de dertiende editie van de QS World University Rankings. Drie Nederlandse universiteiten staan dit jaar niet meer in de Top 100, maar Nederland telt nog steeds 12 van de beste 200 universiteiten van de wereld - het op een na grootste aantal in Europa na het Verenigd Koninkrijk (30) en ver voor Zwitserland (7) en Duitsland (11). Studenten, academici en beleidsmakers vergeleken dit jaar de prestaties van 916 universiteiten in 81 landen. 

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is 57ste op de ranglijst en is daarmee de hoogst geëindigde Nederlandse universiteit, gevolgd door de Technische Universiteit (TU) Delft (62) en Universiteit Leiden (102). Net als Leiden stonden de Universiteit van Utrecht (104) en de Rijksuniversiteit Groningen (113) vorig jaar nog in de top 100 maar vallen daar nu buiten. De Universiteit van Wageningen was de grootste stijger door met 16 plaatsen op te schuiven naar plek 102. Tilburg University sluit net als vorig jaar de rij van Nederlandse universiteit af maar deze editie nog eens 37 plekken lager op plaats 330.

De Nederlandse resultaten zijn in lijn met de dalingen die de meerderheid van West-Europese hogere onderwijsinstituten dit jaar laten zien. Evenals Duitsland dalen 77 procent van de Nederlandse universiteiten op de ranglijst. Landen als het Verenigd Koninkrijk, België, Italie en Frankrijk laten echter een beduidend minder sterke achteruitgang zien.

"De ranglijst van 2016-2017 laat zien dat het investeringsniveau bepaalt wie vooruitgaat en wie achteruit”, zegt Ben Sowter, Head of Research van de QS Intelligence Unit. “Instituten in landen met veel gerichte financiering, via bijvoorbeeld donaties of de staatskas, stijgen. Aan de andere kant, West-Europese landen waar veel bezuinigd wordt op publiek onderzoek verliezen terrein op hun Amerikaanse en Aziatische collega's." 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids