In maart 2017 zullen de eerste projecten van het Kennisprogramma Gender en Gezondheid van start gaan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de maatschappelijke en wetenschappelijke behoefte aan kennis over het onderwerp Gender en sekse gesignaleerd en hier extra vrij voor geld gemaakt. Dat er grote interesse in dit onderwerp is, blijkt uit de vele aanvragen die zijn ingediend. Dit meldt ZonMw.
NOG
Onderzoeksprojecten Kennisprogramma Gender en Gezondheid van start
-In de eerste ronde ‘Kennissyntheses en Reviews’ werden onderzoekers opgeroepen de gefragmenteerde kennis over gender en gezondheid te bundelen en in context te plaatsen. De gehonoreerde projecten uit deze ronde zullen in maart starten.
Minister Schippers van Volksgezondheid: “We weten dat er verschillen zijn, maar over de oorzaken en gevolgen hiervan weten we nog veel te weinig. We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel.”
Dat het onderwerp gender en sekse ook bij onderzoekers leeft, bleek wel uit het grote aantal aanvragen. In de eerste subsidieronde werden 38 aanvragen ingediend. In de tweede ronde naar ‘Algemeen onderzoek’ werden maar liefst 96 aanvragen ingediend. De gehonoreerde projecten uit deze tweede ronde zullen later dit jaar van start gaan.
Met name in vrouwspecifieke aspecten van gezondheid, ziekte en zorg ontbreekt momenteel inzicht. De eerste gehonoreerde projecten moeten een samenhangende wetenschappelijke analyse geven van de huidige stand van zaken in onderzoek of praktijk op diverse thema’s. Daarmee bieden ze aanwijzingen voor vervolg in onderzoek of toepassing in de praktijk.
Voor deze eerste subsidieronde was 500.000 euro beschikbaar vanuit ZonMw. Dit bedrag was te verdelen over 5 projecten. Daarnaast stelde de Hartstichting ook 200.000 euro beschikbaar voor 2 extra projecten op het thema Hart- en vaatziekten. De projecten hebben een looptijd van 18 maanden en zullen uiterlijk 15 maart 2017 van start gaan.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids