Het Dutch Student Investment Fund (DSIF) heeft haar eerste investering bekrachtigd. Dinsdag 21 tekende het bestuur van het fonds, dat voor honderd procent wordt gerund door studenten, de investeringsovereenkomst met start-up-bedrijf Grasp in Enschede.
De samenwerking moet leiden tot een vliegende start voor Grasp, het bedrijf van UT-promovendus Frans van der Sluis. Grasp heeft een veelbelovende technologie ontwikkeld die grote hoeveelheden content op websites of blogs snel analyseert en data-driven advies geeft hoe geschreven moet worden om een boodschap bij de lezer te laten doordringen.
Grasp is een spin-off van de Universiteit Twente en bouwt voort op technologie die Frans van der Sluis ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek. Naast een financiële bijdrage van 50 duizend euro blijft DSIF in de nabije toekomst nauw betrokken bij de ontwikkeling van Grasp.
Het Dutch Student Investment Fund is het eerste fonds in Europa dat geheel voor en door studenten wordt gerund. Het fonds is open-ended en investeert in zeer vroege fasen tot 50 duizend euro in startups van studenten, recent afgestudeerden en promovendi. Kerkdijk: “De kickstart die we het bedrijf geven met onze investering opent tevens de deuren naar aanvullende investeerders. Tevens bieden we studenten de kans mee te werken aan dergelijke initiatieven, waarbij we een belangrijke voedingsbodem van talent voor het bedrijf bieden en talentvolle studenten de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen in ondernemerschap.” De investeringen worden gedaan in de vorm van converteerbare leningen, die bij vervolgfinancieringen bijvoorbeeld kunnen worden omgezet naar aandelen.
Het DSIF werkt nauw samen met Novel-T. Startups vinden er steun bij de opstart en groei van hun bedrijf. Door toegang te krijgen tot de juiste kennis en verbonden te worden met (inter)nationale netwerken van wetenschappers, ondernemers, investeerders en talent, ontwikkelen jonge ondernemers zich tot gamechangers. Zo stimuleert Novel-T innovatie en creëert ze nieuwe kansen voor (startende) ondernemers.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids