Normal_foto_fotografie_camera

Vanaf 22 september 2016 toert de foto-expositie 'Weer toekomst!' door het land. De expositie gaat langs verschillende hogescholen en universiteiten in Nederland om de andere kant van het vluchtelingendebat te laten zien: de kant van integratie van vluchtelingen door studie en werk. Tussen 28 maart en 8 mei is de tentoonstelling te zien op twee locaties van de Hanzehogeschool Groningen. Dit melden UAF en Hanzehogeschool.

‘Weer toekomst!’ is een samenwerking tussen Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Fotograaf des Vaderlands (2016)  Ahmet Polat en Museum Hilversum en werd op 20 juni 2016 (Wereldvluchtelingendag) door Prinses Beatrix geopend. Polat ziet de expositie als een waardevolle aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen: “Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand. Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest.”
 
De foto-expositie maakt deel uit van het integratieproject ‘Learning the basics’. In dit project wil het UAF zorgen dat vluchtelingen beter voorbereid kunnen instromen in het Nederlandse hoger onderwijs. Samen met de Vrije Universiteit, Fontys Hogeschool, Haagse Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, het Alpha College en Hogeschool Windesheim wordt een voorbereidend programma gemaakt. Dit programma is gericht op: studiekeuze, arbeidsmarktoriëntatie, studievaardigheden en succesvol starten. 
 
'Weer toekomst!' startte op 22 september in de Hogeschool van Amsterdam. Vervolgens deed de fototentoonstelling de Erasmus Universiteit, de Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven aan. Nu kunnen de foto’s bekeken worden bij de Hanzehogeschool Groningen en half mei vertrekt de expositie naar Hogeschool Windesheim in Zwolle. Op iedere campus wordt de expositie geopend in het bijzijn van Ahmet Polat, de ‘helden van het witte doek’, andere (vluchteling-)studenten en medewerkers van de onderwijsinstellingen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids