Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein

De nieuwe Democratische Academie Groningen (DAG) wil dat de universiteitsraad van de Rijksuniversiteit grotere en belangrijkere thema’s vooropstelt. Via een open dag wil de beweging duidelijk maken dat onderwerpen als stopcontacten en studieplekken niet het belangrijkste zijn, maar dat openheid voorop staat. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

De beweging verbaast zich erover dat een vraag als ‘Waartoe is de universiteit in de wereld?’ nooit besproken wordt. Bovendien maakt DAG zich zorgen over de democratisering binnen de universiteit. De beweging pleit bijvoorbeeld voor meer inspraak bij de verkiezing van bestuurders. Student Jasper Been van DAG zegt dat de huidige besluitvorming onvoldoende transparant is.

Deze maand doet DAG mee aan de universiteitsraadverkiezingen. Normaal gesproken komt nog geen derde van alle studenten bij deze verkiezingen opdagen, maar Been – lijsttrekker van DAG – hoopt dat er deze keer meer interesse is. Volgens hem heeft die lage opkomst alles te maken met de gebrekkige invloed van de raad op belangrijke thema’s. Het voornaamste doel van DAG bij de verkiezingen is niet het behalen van de meeste zetels. De beweging hoopt vooral dat er wordt gesproken over het wezen van de universiteit, ongeacht door welke beweging, partij, student, docent of bestuurder dat wordt gedaan.

DAG ontstond na een symposium van de faculteit filosofie. Daarin kwam de manier waarop ranglijsten en financiering de academische cultuur bepalen aan de orde. De beweging is van mening dat financiering en ranglijsten bepalend zijn, waarbij studenten worden beschouwd als onderwijsconsumenten en wetenschappers worden gezien als onderzoeksproducenten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids