Normal_muis_rat_dierproef_laboratorium_wetenschap_onderzoek

Toepassing van systematisch literatuuronderzoek kan de kwaliteit van proefdieronderzoek verbeteren. Deze methode is daarmee een krachtige aanvulling op het beleid van vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven (3V-principes). Dit betoogt onderzoeker Judith van Luijk van het Radboudumc in haar proefschrift over verantwoord proefdiergebruik, waarmee zij op 24 mei promoveert. Dit meldt Radboudumc.

Dieronderzoek is belangrijk voor het vertalen van ontdekkingen uit het laboratorium naar veilige medische toepassingen voor mens en dier. Desondanks is het gebruik van dieren voor onderzoek altijd omstreden geweest. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw ontstonden de eerste internationale richtlijnen om verantwoord gebruik van proefdieren te bevorderen. Sindsdien is het principe van vervanging, vermindering en verfijning (3V-principe) van dierproeven een centraal thema in de proefdierkunde.

Judith van Luijk ondervroeg onderzoekers, proefdierdeskundigen en leden van dierexperimentencommissies van twintig verschillende onderzoeksinstellingen in Nederland. Uit haar inventarisatie bleek dat de 3V-principes goed bekend zijn, maar dat het in de praktijk vaak ontbreekt aan vaardigheden en middelen om deze principes toe te passen. Judith van Luijk: "Er zijn andere strategieën nodig om verantwoord diergebruik te waarborgen.”

Van Luijk bepleit om, naar voorbeeld van het mensgebonden onderzoek, de methode van systematic reviews meer toe te passen in dieronderzoek. Van Luijk: “Met een systematic review wordt op transparante wijze de literatuur van eerder uitgevoerde studies geanalyseerd om zo tot nieuwe inzichten te komen, zonder hiervoor nieuwe dierproeven te hoeven doen. Het is een goed voorbeeld van een proefdiervrije innovatie. Dit sluit ook goed aan bij de doelstelling van de staatssecretaris van Economische Zaken dat Nederland in 2025 wereldleider is in proefdiervrije innovaties. ”

Veel onderzoekers misen vaardigheden om systematisch literatuuronderzoek goed uit te voeren. Daarom ontwikkelde Luijk binnen haar onderzoeksgroep SYRCLE onderwijsprogramma’s die inmiddels landelijk en internationaal succesvol worden aangeboden. Met het onderwijs wil Judith van Luijk in de eerste plaats bereiken dat de kwaliteit van dieronderzoek omhoog gaat: “Preklinische dierstudies worden nog te vaak op wetenschappelijk onverantwoorde wijze uitgevoerd. Hierdoor zijn niet alleen de dieren voor niets gebruikt, maar het kan ook leiden tot verkeerde aannames, met als gevolg dat patiënten onnodig kunnen worden blootgesteld aan nieuwe behandelmethoden die niet werken , of schadelijk kunnen zijn. Bij het opzetten van dierstudies zou dus niet alleen nagedacht moeten worden over voorkomen van ongerief bij de dieren, maar ook de verwachte wetenschappelijke waarde. Systematic reviews kunnen een belangrijke rol spelen in het in kaart brengen van deze waarde.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids