Studiekeuze maken makkelijker met nieuwe informatie over beroepen

Studiekiezers kunnen nu op Studiekeuze123.nl ook terecht voor uitgebreide informatie over beroepen, gekoppeld aan relevante studierichtingen in het hoger onderwijs. Dit biedt jongeren de mogelijkheid om zich op een nieuwe manier te oriënteren: vanuit concrete informatie over beroepen kunnen ze gerichter zoeken naar passende opleidingen. Dat meldt het Landelijk Centrum Studiekeuze. 

Op de beroepenpagina’s van Studiekeuze123.nl vinden studiekiezers informatie over beroepen en over de studies die professionals in deze beroepen hebben gevolgd. Daarnaast bevatten de webpagina’s onder meer persoonlijke video’s van jonge professionals die vertellen over hun werk en carrièrepad, en artikelen over algemene thema’s zoals “Hoe wordt je salaris bepaald?”, “Ondersteuning op de werkvloer” en “Hoe blijf je gemotiveerd?”. De komende periode wordt hard gewerkt aan verdere uitbreiding van de beroepenpagina's.

Passende studiekeuze maken 

Via Studiekeuze123.nl helpt Landelijk Centrum Studiekeuze jaarlijks meer dan 2 miljoen studiekiezers, decanen en ouders in de voorbereiding op het maken van een passende studiekeuze. De beroepenpagina’s vormen hier een belangrijke toevoeging op. Natanja de Bruin, Projectleider Arbeidsmarktinformatie: “Uit de gesprekken die we hebben gevoerd met jongeren en decanen blijkt dat jongeren vaak geen duidelijk beeld hebben van beroepen en functies. Met deze nieuwe uitbreiding kunnen we ze nog beter helpen om een passende studiekeuze te maken.”

Beroepen bekijken 

De informatie over beroepen is ook waardevol voor decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders. BiOND, de vereniging voor professionele begeleiders van leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten in het mbo, is blij met de uitbreiding. Minette van den Bemd, directeur van BiOND: “Geweldig dat de studiekiezer nu op de site van Studiekeuze123.nl ook beroepen kan bekijken. Soms weet een leerling wat hij wil worden, of welke beroepen interessant lijken, maar niet welke studie daarbij past. Ook de uitleg bij soms wat abstractere beroepen en de algemene informatie over de arbeidsmarkt is waardevol. Decanen kunnen hun leerlingen nu nog breder informeren en begeleiden.”

De ontwikkeling van de informatie over beroepen is tot stand gekomen in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in nauwe samenwerking met studiekiezers, decanen, ouders, content-creators, informatie-experts en andere betrokken partijen.

Door: Nationale Onderwijsgids