Medewerkers van de Letterenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maken zich zorgen over een aanstaande reorganisatie binnen de faculteit. Zowel het afdelingsbestuur, het ondersteunend personeel als studenten zijn bezorgd over welke veranderingen er worden doorgevoerd en welke gevolgen die met zich meebrengen. Dat meldt Dagblad van het Noorden.
De plannen om de faculteit te herzien worden volgende week door de decaan bekendgemaakt. Ondanks dat het niet gaat om ontslag, verlaging van het salaris of opleidingen die verdwijnen, zijn er toch zorgen over de gevolgen voor de Groninger Letterenfaculteit. Hans Jansen, voorzitter van de faculteitsraad, zegt dat een aantal medewerkers die zorgen middels een brief heeft geuit.
Het plan is om vijf clusterbesturen te vormen in plaats van één afdelingsbestuur per opleiding. Docenten en medewerkers van de RUG zijn bang dat dit voor meer bureaucratie en een nog hogere werkdruk zorgt. Maar volgens het faculteitsbestuur is het efficiënter om via clusters te werken. Daarnaast is er zo juist sprake van minder bureaucratie, volgens de decaan Gerry Wakker. Volgens hem zijn docenten van Letteren de veranderingen zat, vooral omdat er de afgelopen jaren wel vaker gereorganiseerd is. Bovendien moet de herziening leiden tot een financieel stabiele toekomst.
De zorgen vanuit de studenten gaan voornamelijk over de kwaliteit van onderwijs. Zij zijn bang dat specialistische vakken verdwijnen, omdat opleidingen die onder één bestuur vallen volgens hen sneller tot vervlakking kunnen leiden. Ook het samenvoegen van vakken bij eventuele financiële problemen zien de studenten niet zitten. Decaan Wakker stelt juist dat er door de clusters betere en creatieve oplossingen kunnen worden gevonden. Volgens hem is samenwerking de sleutel voor kleine studies om zich staande te houden.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids