De letterenfaculteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen begint op 23 november aanstaande met de zogeheten Frans Timmermans-lezingen. Eens in de twee jaar komt een prominent politicus, wetenschapper of kunstenaar naar de universiteit om de rol van wetenschap en cultuur bij het vormgeven van Europese samenwerking te bespreken. Frans Timmermans, politicus en alumnus van de Radboud Universiteit, mag als eerste een van de naar hem genoemde lezingen geven. Dat meldt de Radboud Universiteit.
Timmermans is eerste vice-president van de Europese Commissie en de voormalig minister van Buitenlandse Zaken. In Nijmegen studeerde hij in het verleden Franse taal- en letterkunde. Het belang van kritisch denken is het thema van de lezing, waarbij hij ingaat op de belangrijke rol van wetenschappers in het publieke debat.
De Frans Timmermans-lezing maakt deel uit van de grote conferentie ‘Europe Contested’ die van 22 tot 24 november op de universiteit plaatsvindt. Hierbij gaan ruim tachtig nationale en internationale geesteswetenschappers (historici, filosofen, letterkundigen en kunsthistorici) het gesprek met elkaar aan over Europa als omstreden concept. Vragen als ‘Hoe groot is Europa?’, ‘Wat zijn de grenzen?’ en ‘Wat zijn kernwaarden van Europa?’ komen tijdens dit congres aan bod.
Volgens historicus Wim van Meurs zijn geesteswetenschappers erg geschikt om het omstreden en vloeibare karakter van het fenomeen Europa te bekijken. “Frans Timmermans is daarbij een interessante spreker voor ons. Hij draagt als politicus een visie uit over hoe Europa zou moeten zijn, maar tegelijkertijd is hij ook academicus die reflecteert op het debat over Europa”, aldus Van Meurs.
De lezing van Timmermans op 23 november, die overigens in het Engels wordt gehouden, duurt van 11.00 tot 12.00 uur en vindt plaats in de aula van de Radboud Universiteit. Aanmelden kan via de website van de universiteit.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids