Normal_sleutels_huis_studentenhuis_studentenkamer_hand

Veel studenten die pas zijn afgestudeerd hebben grote moeite om een (huur)woning te vinden. Hun studentenkamer moeten ze verlaten, maar een alternatief is er lang niet altijd. De aantrekkende woningmarkt blijkt voor starters alles behalve gunstig. Dat melden Omroep Brabant en NOS.

Veel studenten staan al tijdens hun studie ingeschreven om daarna in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Als zij na hun studie aan het werk gaan, betekent dat niet dat er ook daadwerkelijk zo’n woning gehuurd kan worden. Voor de particuliere markt verdienen de afgestudeerden te weinig en een hypotheek voor een koophuis is ook te hoog gegrepen. Uit een enquête die de NOS met de andere regionale omroepen hield, komt naar voren dat veel afgestudeerden blijven hangen tussen wal en schip.

Hoogleraar Dirk Brounen zegt dat een grote groep afgestudeerden niet profiteert van de hervormingen op de woningmarkt die enkele jaren geleden zijn doorgevoerd. Voorheen bemoeide de overheid zich nog behoorlijk met de woningmarkt, zodat er voor starters een voordelige sociale huurwoning beschikbaar kwam. De hervormingen goeien nu echter roet in het eten voor starters. Volgens Brounen zouden commerciële partijen zich moeten richten op projecten die voor deze groep wel uitkomst bieden. "Maar dat kan nog wel vijf tot tien jaar duren”, zo verwacht hij.

Voor het vergroten van het woningaanbod moeten gemeenten meer ruimte krijgen, zo valt te lezen in het Regeerakkoord. Ook moeten zij het aanbod meer kunnen sturen op prijs en moeten sociale huurwoningen worden verkocht. Omdat gemeenten en investeerders te veel naar elkaar kijken, gebeurt dat momenteel nog lang niet voldoende, vindt het kabinet.

Veel starters noemen de problematiek voor het vinden van een geschikte woonruimte frustrerend.  Uit nood moet een deel van hen soms terug naar hun ouders. Afgestudeerden die inmiddels een vaste baan hebben, maar nergens voor in aanmerking komen, zitten behoorlijk met de handen in het haar. De zoektocht wordt absoluut niet opgegeven, maar voor veel oud-studenten lijkt een oplossing op korte termijn nog ver weg.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids