Normal_studenten_college

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het gebruik van Engels in het hoger onderwijs. In De Ochtendspits gaven directeur van Nuffic Freddy Weima en Presley Bergen, vertegenwoordiger van Beter Onderwijs Nederland, alvast een voorproefje van het debat. Dit meldt BNR.

Er komen steeds meer Engelstalige opleidingen in het Nederlandse hoger onderwijs. Vooral voor internationale studenten zijn die aantrekkelijk. Deze verengelsing kent voor- en tegenstanders. In het regeerakkoord staat dat het kabinet scherper zal toezien dat opleidingen alleen Engelstalig zijn als er sprake is van een “toegevoegde waarde, de kwaliteit van voldoende niveau is en er in voldoende mate Nederlandse opleidingen zijn.” Volgens minister Van Engelshoven is het aan de onderwijsinstellingen zelf om de zogeheten verengelsing te controleren. 
 
Weima (Nuffic) onderschrijft de doelstelling van het kabinet. Hij juicht de verengelsing in het hoger onderwijs toe, mits die zorgvuldig wordt ingevoerd en er aandacht is voor een goede taalvaardigheid van zowel docenten als studenten. Hij begrijpt de vergaande plannen van de TU Eindhoven, die heeft aangekondigd vanaf 2020 helemaal over te schakelen op het Engels, omdat dit zijns inziens ook in het internationale karakter van de regio past. Toch acht hij dit niet voor alle universiteiten nodig. Weima noemt daarbij de insteek van de Universiteit van Amsterdam, die alle opleidingen tweetalig gaat aanbieden. Daarnaast roemt Weima de mix van verschillende culturen in de ‘international classroom’.
 
Bergen (BON) vindt dat de verengelsing in het hoger onderwijs per direct moet stoppen, behalve in opleidingen waarvoor Engels relevant is. Daarnaast benadrukt hij dat verengelsing en internationalisering twee verschillende zaken zijn, die in de discussie vaak over één kam worden geschoren. Volgens Bergen is de huidige verengelsing van opleidingen tegen de wet. Bovendien heeft 95 procent van de studenten dit Engels niet nodig in hun baan en is hun Nederlands verslechterd na vier jaar een Engelstalige opleiding gevolgd te hebben. Ook wijst hij op onderzoek van de KNAW uit 2003 waaruit blijkt dat er een kwaliteitsverlies van 30 procent is bij Engelstalige opleidingen. Bergen is voor internationalisering, maar wil dit implementeren via (bestaande) uitwisselingsprogramma’s van de Nuffic.
 
De Tweede Kamer debatteert vanavond vanaf 19.00 uur over Nederlands/Engels in het hoger onderwijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids