Wat begon als onderzoek van een studente aan de TU Eindhoven, mondde uit tot een grote ontdekking in het goedkoper produceren van een middel dat ingezet kan worden bij borstkanker. De studente kreeg opdracht om te onderzoeken of de stof Z-endoxifen op grote schaal te maken is, en lijkt daarin bijzonder goed geslaagd te zijn. De pure vorm die zij ontwikkelde, is te produceren tegen een fractie van de prijs die de fabrikant rekent. Dit meldt Volkskrant.
NOG
Studente ontdekt toevallig goedkopere versie van medicijn tegen borstkanker
-Bachelorstudente Daphne van Scheppingen aan de TU Eindhoven heeft voor haar onderzoek het ‘recept’ voor het middel nauwkeurig gevolgd, maar heeft een andere vorm van zuivering gebruikt. Hierdoor werd het mogelijk om in één keer de pure vorm van Z-endoxifen te produceren. Dit maakte de veel duurdere methode van de fabrikant overbodig.
De productiekosten kunnen door de ontdekking van Van Scheppingen zo’n duizend keer goedkoper worden. Echter is het niet de verwachting dat er daadwerkelijk veel van de prijs af gaat als deze zuiveringsmethode wordt toegepast. Het grootste deel van de kosten van een medicijn gaan naar de kosten die de farmaceut heeft gemaakt in de ontwikkeling. “Doordat wetenschappers nu tegen lagere prijzen grote hoeveelheden Z-endoxifen kunnen inslaan, worden de ontwikkelingskosten mogelijk lager”, zegt de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen. Wanneer de farmaceut lagere ontwikkelingskosten heeft, kan de prijs mogelijk toch omlaag.
Z-endoxifen werd vorig jaar opeens bekend als middel tegen borstkanker. Borstkankerpatiënten met een bepaald type tumor nemen het middel tamoxifen in dat wordt omgezet in Z-endoxifen, maar bij 20 procent van de gevallen verwerkt het lichaam de stof niet goed. Daarom moeten zij synthetische Z-endoxifen nemen als alternatief. Het middel is nog niet op de markt, maar is al wel goedgekeurd in Amerikaanse klinische studies. Van Scheppingen voerde het onderzoek al in 2011 uit, maar er werd nu pas over geschreven in het blad Bio-organic & Medicinal Chemistry Letters.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids